Дефицит на магнезий - 10 симптома

Каква е ролята на магнезия в организма?

Магнезият е жизненоважен минерал с ключова роля редица биохимични процеси в тялото. Участва в повече от 300 ензимни реакции, включително:

  • контракциите и релаксацията на мускулите;
  • регулирането на кръвното налягане;
  • регулирането на нивата на инсулин, необходим за нормалната перисталтика;
  • регулирането на стомашната киселина.  

Магнезият има изключително значение енергийния метаболизъм, производството на антиоксиданти и защитата на клетките от увреждания.

Какво е дефицит на магнезий?

Дефицитът на магнезий е състояние, при което нивата на магнезий в организма са по-ниски от необходимото за поддържането на нормални физиологични функции.

Състоянието е широко разпространено в резултат на множество фактори, които повишават риска, например недостатъчен прием чрез храната и повишено отделяне на магнезий поради медицински състояния. Липсата на магнезий може да се прояви при всеки от нас. В най-голям риск са:

  • Възрастни хора
  • Хора, приемащи медикаменти като антибиотици и диуретици
  • Хора с хронични заболявания, напр. хронично заболяване на бъбреците
  • Хора със стомашно-чревни разстройства
  • Хора с диабет тип 2
  • Хора, които консумират алкохол в големи количества
  • Хора подложени на продължителен стрес

Симптоми на липса на магнезий

Според статистически данни, около 10-30% от населението страда от различна степен на магнезиев дефицит.

Симптомите могат да бъдат разнообразни – някои от тях са добре разпознаваеми, докато други може да не се свързват пряко със състоянието. Подари това е важно пациентите да следят здравословното си състояние и да бъдат внимателни за проявата на комбинация от признаци, посочващи липсата на магнезий.

1. Неволни мускулни контракции

Едни от разпознаваемите симптоми са неволните мускулни контракции, особено в областта на краката. Тези контракции могат да се изразят в остри крампи, спазми и схващания, които се появяват най-често през нощта и могат да нарушат спокойния сън.

2. Високо кръвно налягане

Минералите (вкл. магнезият), са изключително важни за отпускането на кръвоносните съдове. Затова появата на повишено кръвно и Хипертония могат да са признак на магнезиев дефицит.

3. Глад за сладко и въглехидрати

Липсата на магнезий може да се прояви и като увеличаване на апетита, особено желанието ни за въглехидрати и захари.

4. Неравномерен сърдечен ритъм

Симптом, който може да не бъде пряко свързан с магнезиевия дефицит, е появата на неравномерен сърдечен ритъм. Това може да се изрази в учестяване на пулса, сърцебиене и дори аритмия.

5. Проблеми с храносмилането

Проблемите с храносмилането могат да бъдат причинени от редица други здравословни състояния, но също така са често срещан признак на липсата на магнезий в организма. Най-голяма част от пациентите усещат парене зад гръдната кост, оплакват се от киселини, запек и затруднено изхождане.

6. Дискомфорт и гадене

Освен киселините и запека, дефицитът може да се изрази и чрез чувство за дискомфорт в стомаха, често съпроводено гадене и повръщане.

7. Проблеми със съня

Магнезият е изключително важен за човешката нервна система, която оказва сериозно влияние върху съня. При много пациенти, страдащи от безсъние, трудно заспиване или други проблеми със съня, се установява дефицит на магнезий.

8. Главоболие и мигрена

Всички процеси в тялото са свързани. Затова при липсата на магнезий, който помага за отпускането на кръвоносните съдове, може редовно да се появява остра мигрена и силно главоболие.

9. Мускулна слабост

Минералът магнезий е ключов за енергийния метаболозъм и цялостното състояние на човека. Поради тази причина дефицитът може да се изрази и в липса на енергия, умора и мускулна слабост.

10. Световъртеж и треперене

Друг признак, показващ проблем с нивата на магнезий е появата на световъртеж, неконтролируемото треперене и загубата на равновесие.   

Изследвания и диагностика

Редовните медицински прегледи и профилактични лабораторни изследвания са изключително важни за здравето на нашия организъм. Те крият ключът за ранното откриване и предотвратяване на редица сериозни заболявания и състояния, включително магнезиевият дефицит.

За да се установи липсата на магнезий в организма, е необходимо да се направи лабораторно изследване на нивата на минерала в кръвта. Това може да бъде част от рутинни медицински прегледи или да се назначи при наличие на различни симптоми.

Нашата лаборатория в Гоце Делчев предлага различни профилактични изследвания и диагностични пакети за лесно установяване на различни състояния, включително магнезиев дефицит. Екипът на ПРО-ЛАБ гарантира бързи и точни резултати още на същия ден!

Какви могат да бъдат последиците от магнезиев дефицит?

Дългосрочният дефицит на магнезий може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително:

  • Повишаване на рискът от развиване на аритмии, хипертония и други сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт.
  • Нарушаване на нивата на кръвна захар, което може да допринесе за развитие на инсулинова резистентност и захарен диабет.
  • Загуба на костна плътност и увеличаване на риска от фрактури и дори остеопороза.

Съвети за подобряване на нивата на магнезий в организма

Поддържането на оптимални нива на магнезий е изключително важно за цялостното функциониране на организма. Най-добрите методи за предотвратяване и контрол на дефицита са приема на хранителни добавки и храни, богати на магнезий.  

В кои храни има магнезий?

Магнезият се съдържа в различни храни, които може лесно да включим в диетата си, за да подобрим нивата на веществото в организма си. Сред най-богатите на магнезий храни,  са:
  • Тиквени семки;
  • Бадеми;
  • Кафяв ориз;
  • Овес;
  • Спанак;
  • Броколи;
  • Банани;
  • Авокадо;
  • Черен боб;
  • Леща и т.н.

Кога се пие магнезий?

Най-бързият начин да си набавим допълнително магнезий е чрез хранителни добавки. Те могат да бъдат в различни форми, като магнезиев цитрат, магнезиев оксид и магнезиев хлорид. Препоръчителната дневна доза за възрастни е около:

  • 400-420 мг за мъже;
  • 310-320 мг за жени.

Най-добре е хранителната добавка да се приема сутрин на гладно с чаша вода. Ако не сте от хората, привърженици на приема на добавки на гладно, ви съветваме да го приемате с храна, като внимавате тя да не бъде богата на неразтворими фибри. Магнезият е от минералите, които могат да се приемат и вечер, тъй като улеснява заспиването и намалява вечерните крампи.

Задължително е преди да започнем прием на магнезиеви добавки, трябва да направим съответните изследвания и да се консултираме с лекар, за да се определи подходящата доза и форма, която най-добре отговарят на нашите нужди.

 

Поддържането на здравословни нива на магнезий е от съществено значение за оптималното функциониране на организма, защото магнезият участва във всички важни биохимични процеси, а липсата му може да доведе до много здравословни проблеми.

Медико-Диагностична Лаборатория „ПРО-ЛАБ“ Ви призовава да следите признаците и симптомите на дефицит на магнезий и да се изследвате редовно, за да предотвратите потенциални здравословни проблеми.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.