ОГТТ – поставяне на диагноза Диабет
14 ноември е обявен за световен ден за борба срещу диабета. Този ден ни напомня за сериозния глобален обхват на хроничното заболяване и необходимостта от по-добра превенция, диагностика и контрол върху него.

По случай Световния ден за борба срещу диабета, Медико-Диагностична лаборатория ПРО-ЛАБ обявява месец Ноември за месец на диагностика и мониторинг на Диабет. С цел да увеличим осведомеността за заболяването и нуждата от профилактика, екипът на нашата лаборатория в Гоце Делчев създаде специализиран диагностичен пакет „Диабетичен мониторинг“.

Какво представлява Диабет?

Захарен диабет е хронично заболяване, което засяга начина, по който организмът регулира нивата на глюкоза в кръвта. Болестта се развива, когато задстомашната жлеза не произвежда инсулин или тялото не може да го усвои.

Какво е инсулин? Инсулинът е хормон на панкреаса (задстомашната жлеза), който има ключова роля в регулирането и обработването на глюкозата в организма.

Как работи инсулинът? Приетите въглехидрати от храната, в човешкото тяло се разграждат до глюкоза в кръвта. Инсулинът е веществото в организма, което помага на кръвната захар да се обработи, т.е. да достигне го клетките, да се преработи и да се превърне в източник на енергия.

Диабетът е състояние, при което този процес на обработването на кръвната захар е прекъснат или нарушен, поради което се наблюдава повишени нива на глюкоза в организма на болните.

Типове Диабет

Хроничното заболяване диабет се разделя на няколко основни типа.

Диабет тип 1: Захарен диабет тип 1 или още инсулино-зависим захарен диабет е автоимунно заболяване, при което защитна система на организма атакува и уврежда клетките в панкреаса, отговорни за производството на инсулин.

При хората, страдащи от диабет тип 1, липсва производство на инсулин. Лечението на този тип диабет се извършва обикновено чрез ежедневно лечение с инжекции, които доставят необходимата доза инсулин за правилното функциониране на организма, от където идва и названието инсулино-зависим.

Обикновено захарен диабет тип 1 се проявява при млади хора и деца. Някой от характерните симптоми включват постоянна жажда, често уриниране, липса на енергия, постоянен глад и отслабване.

Диабет тип 2: По-често срещаният тип диабет се нарича тип 2. Той се характеризира с инсулинова резистентност и може да се прояви при всички възрасти.

Какво е инсулинова резистентност? Инсулинова резистентност е състояние, при което организма трудно преработва инсулина. Това може да доведе до повишаване на нивата  на глюкозата в кръвта. Смята се за предиабетно състояние и дори да доведе до диабет тип 2.

Захарен диабет тип 2 обикновено идва без ясно изразени симптоми, което го прави труден за откриване в ранните етапи. Това води до късното диагностициране на болните, най-честно след поява на видими усложнения. Някои от факторите за поява на диабет тип 2, които се приемат за рискови, включват наднормено тегло, липса на физическа активност, повишено кръвно налягане и други.

Болните от захарен диабет тип 2 могат да контролират състоянието си със специален хранителен режим, спорт и редовни изследвания. В по-късните етапи на заболяването могат да наложат допълнителни мерки, напр. прием на допълнителен инсулин.

Гестационен диабет: Гестационен диабет е тип диабет, който се проявява по време на бременност и се изразява със завишени нива на глюкоза в кръвта. Среща се при 1/6 бременни. Може да доведе до усложнения по време на бременността, както за майката, така и за плода.

Гестационният диабет може да изчезне след раждането, но жените, страдащи от него, се причисляват към рисковите групи за развитие на диабет тип 2.

Други по-рядко срещи типове диабет са МОДИ (Модифициран моногенен диабет на младите) и ЛАДА (Латентен аутоимунен диабет при възрастни).

Как се поставя диагноза Диабет?

Диагноза Диабет обикновено се поставя от лекар след провеждане на редица клинични и лабораторни изследвания. Сред основните тестове, които се провеждат, за установяване на заболяването са:

  • Анализ на нивата на глюкоза в кръвта сутрин на гладно.
  • Анализ на нивата на глюкоза в кръвта, изследвано в произволно време през деня.
  • Тест на Гликиран хемоглобин.
  • Орален глюкозо-толерантен тест.

Орален глюкозо-толерантен тест (ОГТТ)

Орален глюкозо-толерантен тест или ОГТТ е лабораторно изследване, използвано за измерване на способността на организма да обработва кръвната захар в организма след приема на глюкозен разтвор. Тестът обикновено се използва за мониторинг на захарен диабет тип 2. Може да послужи и като метод за диагностика на гестационен диабет.

ОГТТ се извършва обикновено сутринта и се провежда на няколко етапа. Нива на глюкоза на пациента се измерват първо на гладно, преди консумация на глюкозен разтвор. След приема на глюкоза, нивата на кръвна захар се измерват още няколко пъти, през определено време, обикновено след 2 часа. Така се установява как организмът реагира на натоварването с въглехидрати и дали тялото на човека успява ефективно да обработи кръвната захар.

Рисковете за пациента по време на ОГТТ са минимални. В някои случаи след процедурата могат да се появят синини, леко кървене и усещане за замаяност. След приключване на изследването, пациентите могат да се върнат към нормалния си начин на живот.

Диагностичен пакет „Диабетичен мониторинг“ е създаден с цел преследване на развитието на захарния диабет. В пакета е включен ОГТТ, с който лесно и бързо се проследява начина на усвояване на глюкозата от организма от болни или пациенти в предиабетно състояние.

Само през месец Ноември Диагностичен пакет „Диабетичен мониторинг“ е на специална промоционална цена от 4 лв.

Разчитане на резултати от ОГТТ

Резултатите от Орален глюкозо-толерантен тест се интерпретират в зависимост от нивата  на глюкоза в кръвта след консумацията на глюкозна напитка. Обикновено се обозначават в милиграм на децилитър (mg/dL).

При захарен диабет тип 2, резултатите 2 часа след прием на глюкоза са:

  • За нормално ниво на кръвна захар се счита по-ниско от 140mg/dL.
  • За предиабетно състояние се считат нива на глюкоза в рамките 140mg/dL – 199mg/dL. Този стойности показват нарушен глюкозен толеранс.
  • Диабет се диагностицира при нива на кръвна захар над 200mg/dL.
Ако резултатите от ОГТТ показват риск от развитие на диабет тип 2, лекарят може да насрочи допълнителни клинични и лабораторни изследвания за диагностика на заболяването.

Диабетът е хронично заболяване, което засяга милиони хора по целия свят. Диагнозата за диабет се поставя след обстойно клинично и лабораторно изследване. Един от най-важните тестове за проследяване на заболяването е ОГТТ – орален глюкозо-толерантен тест.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.