„Тихият убиец“ - Хипертония
Хипертоничната болест е опасно често срещано състояние, което може да доведе до сериозни последици за пациентите. Екипът на ПРО-ЛАБ събра информация за болестта, нейните симптоми, причини и лечение.

Научете повече за Хипертонията, как да контролирате и проследявате високо кръвно налягане.

Какво е Хипертония?

Хипертония, или още високо кръвно налягане, е медицинско състояние, при което артериите в тялото са поставени под непрестанно високо напрежение. Това се дължи на силата, с която се изпомпва кръвта и натиска в кръвоносните съдове.

Хипертоничната болест е известна като „тихият убиец“. Това название се дължи на факта, пациентите не усещат дискомфорт и явни признаци, но въпреки това могат да имат сериозни здравословни проблеми. Заболяването настъпва без явни симптоми в началото, което забавя лекуването му.

Високото кръвно налягане е сериозно състояние, което повишава риска от увреждане на други органи и системи, важни за човешкия живот като сърцето, бъбреците и други.

Симптоми на високо кръвно налягане

Хипертонията започва без ясно изразени симптоми. Причината болестта да остава незабелязана е, че признаците ú са често срещани и не предизвикват притеснение у пациентите.

Първите признаци на високото кръвно налягане могат да са различни за всички  пациенти. Едни от тези знаци могат да бъдат главоболие, световъртеж и внезапно прилошаване.

Медицинското състояние може да доведе до много симптоми в зависимост от тялото и организма за всеки пациент. Признаците могат да включват:

 • Проблеми със съня, неспокойно и трудно заспиване;
 • Раздразнителност и честа смяна на настроенията;
 • Стрес и притеснение;
 • Проблеми и шум в ушите;
 • Горещи вълни;
 • Гадене;
 • Зачервяване на кожата на лицето.
С развитието на болестта могат да се появят и по-сериозни признаци като задух, стягане в гърдите, болки по време на силно натоварване, кървене от носа, причерняване и дори проблеми със зрението.

Специалистите съветват при поява на съвкупност от тези признаци, пациентите незабавно да се консултират с лекар и да се подложат на специализирани изследвания.

Причини за високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да се появи в резултат на редица причини. Една, от които е възрастта. Симптомите на Хипертонията се повишават с напредване на годините и увеличаване на стреса.

Болестта може да възникне и в следствие на наследственост, т.е. при наличието на болен от в семейството. Повлиява се и от вредните навици като тютюнопушенето и прекомерната злоупотреба с алкохол и наркотици. Болестта се появява при консумирането на нездравословни храни и големи количества сол.

Хипертония може да се развие и като последващо състояние други сериозни заболявания като диабет, бременност, проблеми с бъбреците и щитовидната жлеза.  Негативно върху кръвното налягане се отразяват и противозачатъчните таблетки, болкоуспокояващите и някои билкови добавки.

В по-големия процент от заболели, липсва ясна причина за появяването на Хипертоничната болест. Лекарите препоръчват пациентите да се стремят към по-здравословен начин на живот, за да минимизират риска от високото кръвно налягане.

Усложнения при Хипертония

Хипертонията се изразява във високо напрежение в кръвоносните съдове. Това медицинско състояние може да доведе до редица последващи проблеми за пациента. Болестта може да доведе до увреждане на жизненоважни органи, сърдечна аритмия, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с бъбреците и т.н.  

Най-често високото кръвно налягане води до болести на сърцето. Усложненията, които могат да последват са:

 • Миокарден инфаркт;
 • Инсулт;
 • Сърдечна недостатъчност;
 • Загуба на зрение;
 • Втвърдяване на артерии;
 • Мозъчен кръвоизлив.
Освен сърцето, Хипертонията уврежда сериозно бъбреците. Може да доведе до бъбречна недостатъчност и увреждане на кръвоносните съдове в тези органи. Бъбречните усложнения в следствие на високото кръвно налягане се изразяват с признаци като умора, оток на крайниците, често уриниране, кръв в урината, задух и обрив.

Лечение на Хипертония

Хипертоничната болест може да бъде контролирана, но не се лекува напълно. Това е състояние, което не преминава, а хората се учат да живеят с него.

Високото кръвно налягане се контролира със специализирани лекарства. За пациентите е задължително да ги пият редовно и по съответната схема, за да контролират положението си.

Лечението на Хипертонията се свързва с промяна на начина на живот и спиране на вреди навици като тютюнопушене, прием на наркотици и големи количества алкохол. За болните се препоръчва сваляне на килограми и здравословен начин на живот.

Правилното хранене има голям принос за поддържане на нормалните нива на кръвното. Пациентите трябва да следват лека, балансирана диета с ниско съдържание на сол, мазнини и кофеин. Солта е табу при Хипертоничната болест, тъй като прекомерната консумация свива кръвоносните съдове.

Специалистите препоръчват да се наблегне на прием на зеленчуци, плодове, риба, кисело мляко и други. Прием на здравословна храна би се отразило позитивно и на теглото.

В борбата с високото кръвно налягане задължително трябва да се включи и физическата активност. Спортът и лекото ежедневно физическо натоварване биха повлияли добре на кръвоносните съдове и понижаване на телесната маса.

Лекарите съветват пациентите да избягват максимално стреса във всекидневието си и редовно да измерват кръвното си налягане.  

Проследяване и профилактика при Хипертония

Хипертонията е състояние, което изисква непрестанно проследяване. Следенето и контролът върху болестта се извършват с помощта на точен и надежден апарат за измерване на кръвното налягане.

За да се контролира развитието на Хипертоничната болест, за пациентите е задължително редовно да преминават през определени профилактични изследвания.  С тяхна помощ болните могат да следят нивата и стойностите на важни за състоянието им показатели.

За улеснение на страдащите от Хипертония, Медико-Диагностична Лаборатория ПРО-ЛАБ създаде специализиран диагностичен пакет „Хипертония“, в който са комбинирани основни важни изследвания като:

 • Пълна Кръвна Картина (ПКК);
 • Глюкоза;
 • Холестерол;
 • Триглицериди;
 • HDL-холестерол („добър холестерол“);
 • LDL-холестерол („лош холестерол“);
 • Калий;
 • Натрий;
 • TSH (Тироид-стимулиращ хормон);
 • Креатинин.
Екипът на ПРО-ЛАБ съветва болните с високо кръвно налягане да се изследват преди идването на горещите летни дни. Най-подходящото време за профилактика е през Май. Затова от специалистите от модерната Лаборатория в Гоце Делчев избраха месец Май за месец на Хипертонията.

Само в периода от 01.05.2023г. до 31.05.2023г. Диагностичен пакет „Хипертония“ ще бъде на специална промоционална цена от 35 лв.
 
Разгледайте Диагностичните пакети на ПРО-ЛАБ и изберете най-подходящи за Вас и Вашите нужди.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.