Какво е Инсулинова Резистентност?

Хормоните са ключови за регулирането на процесите в нашия организъм, а един от най-важните е инсулинът.

Този  хормон се произвеждан от панкреаса и играе основна роля в регулирането на нивата на кръвната захар в организма. Той помага на клетките да усвояват глюкозата от кръвта, която след това се използва като енергия или се съхранява в резерв.

Инсулиновата резистентност е сериозно състояние, което има значително влияние върху здравето на човека и може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми, включително захарен диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Какво е Инсулинова Резистентност?

Инсулинова резистентност е състояние, при което клетките в тялото не реагират адекватно на инсулина. Това означава, че глюкозата не може ефективно да се усвои от организма и се натрупва в кръвта, водейки до сериозно повишени нива на кръвна захар.

Първи симптоми

Симптомите при инсулинова резистентност са разнообразни като най-често срещаните признаци включват:

  • Натрупване на излишни мазнини, особено в зоната около корема
  • Метаболитен синдром.
  • Образуване на тъмни кожни петна, най-често около шията или подмишниците.
  • Усещане за жажда и глад, въпреки редовно хранене.
  • Постоянна умора и липса на енергия.
  • Оток и подуване на краката и стъпалата.

Рискови фактори

Редица фактори от нашето ежедневие влияят върху здравословното ни състояние, като основните причинители на инсулинова резистентност са:

  • Наднормено тегло и затлъстяване.
  • Заседнал начин на живот:
  • Нездравословна диета с високо съдържание на захар и преработени храни. 
  • Наследственост.
  • Възраст.
  • Хормонални нарушения, например поликистозен овариален синдром (PCOS).

Изследвания и диагностициране

Изключително трудно е човек сам да прецени дали страда от инсулинова резистентност. Медицината предлага различни методи за диагностика. Основните лабораторни изследвания включват:

Тест на нивата на кръвната захар:

Това изследване се прави задължително сутрин на гладно. Препоръчително е пациентите да не са консумирали напитки и храни поне 8 часа. При получаване на високи стойности може да се предпише повторен тест няколко дни по-късно, с цел потвърждение на първоначалните резултати. В случай, че и двата теста покажат високи нива на кръвна захар, може да се постави диагноза като следва: 

  • Нивата на кръвна захар на гладно под 100 милиграма/децилитър (mg/dL) се считат за нормални.
  • Нива между 100 и 125 mg/dL показват предиабетно състояние. 
  • Нива, равни или по-високи от 126 mg/dL, се приема за диабет.

Изследване на гликиран хемоглобин (HbA1c):

Определянето на нивата на гликирания хемоглобин дава информация за гликемичния статус на пациента за период от 8-12 седмици назад. Това е изключително информативен индикатор, тъй като служи едновременно за диагностика и мониторинг при пациенти, страдащи за диабет. Това изследване не е необходимо да бъде направено на гладно. Нивата на HbA1c се измерват в проценти, като референтните стойности са: 

  • Възрастни – <7%;
  • Педиатрични пациенти – до 6 год. <8.5%, но повече от 7.5%;
  • 6-12 год. – <8%;
  • 13-19 год. – <7.5%.

Тест за триглицериди:

Триглицеридите са вид мазнини (липиди), които се откриват в кръвта и се натрупват в мастните клетки като енергиен резерв. Те обикновено са най-специфичният признак за инсулинова резистентност. Често срещана причина за повишението им е прекомерната консумация на въглехидрати – особено рафинирани въглехидрати и захари. Референтните стойности на триглицеридите са:

  • Нормални – По-малко от 150 милиграма на децилитър (mg/dL) или по-малко от 1,7 милимола на литър (mmol/L).
  • На границата – От 150 до 199 mg/dL (1,8 до 2,2 mmol/L) • Високи – От 200 до 499 mg/dL (2,3 до 5,6 mmol/L).
  • Много високи – 500 mg/dL или повече (5,7 mmol/L или повече)
Навременната диагностика е изключително важна, затова екипът на Медико-Диагностична Лаборатория ПРО-ЛАБ създава набор от специализирани диагностични пакети, които да помогнат за бързото диагностициране, ефективното наблюдение и контрол над заболяванията.

Диагностичният пакет „Захарен диабет“ обединява всички важни изследвания, отнасящи се до различните видове диабет и инсулиновата резистентност. В него са включени показателите:

  • Кръвно-захарен (глюкозен) профил
  • Гликиран хемоглобин (HBA1c)
  • Общ Холестерол
  • Креатинин.

Свързани заболявания

Инсулиновата резистентност е сериозно заболяване, което може да прогресира и да доведе до още по-сериозни заболявания, включително:

Захарен диабет тип 2:

Инсулиновата резистентност е предшественик на захарния диабет тип 2. Това е едно от най-често срещаните и сериозни усложнения. С времето клетките стават резистентни към инсулина. Панкреасът продължава да произвежда повече от хормона, а това може да доведе до поява на хронично високи нива на глюкоза и развитие на захарен диабет.

Сърдечно-съдови заболявания:

Хората с инсулинова резистентност често имат високи нива на триглицериди и ниски нива на HDL- холестерол (добрия холестерол), което може да доведе до атеросклероза. Състояние, което се характеризира с натрупване на мастни тъкани в артериите и увеличаване риска от сърдечно-съдови заболявания. С течение на времето може да доведе до инфаркт и/или инсулт.

Загуба на зрение:

Хронично високите нива на кръвна захар могат да доведат до диабетна ретинопатия – състояние, при което се увреждат кръвоносните съдове в ретината, т.е. може да доведе до загуба на зрение.

Неконсултативни заболявания на черния дроб:

Инсулиновата резистентност може прогресира до степен неалкохолен стеатохепатит (NASH) и неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). При тези състояния се наблюдава натрупване на мазнини в черния дроб, което може да доведе до възпаление и увреждане.

Лечение на инсулинова резистентност

Лечението на състоянието инсулинова резистентност е индивидуална за всеки пациент и зависи от неговото състояние и начин на живот. Този процес е труден и обикновено включва набор от действия.

Първата стъпка от лечението е намаляването на теглото. Това помага за контролирането на нивата на инсулина в тялото. Често за редуциране на телесната маса, на пациентите се препоръчват редовни упражнения и физическа активност, които помагат за подобряване на инсулиновата чувствителност.

Друга важна част от лечението е диетата. На страдащите от резистентност към инсулин се назначава хранене с богати на фибри храни и сериозно намаляването на захарта.

При по-тежки случаи, лекарите могат да предпишат и медикаментозна терапия със специализирани лекарства като „метформин“.

Превенция

От изключително значение е да се грижим ефективно за себе си преди да се появи инсулиновата резистентност. За превенция, специалистите препоръчват цялостна промяна на начина на живот.

Поддържането на здравословно тегло има основно значение за предпазването от инсулинова резистентност, тъй като затлъстяването е сред основните фактори, причиняващи това състояние.

Отслабването и намаляването на теглото може да има значителен ефект върху намаляването на риска. Може да се постигне чрез:

  • Въвеждане на здравословно хранене и балансирана диета, богата на зеленчуци, здравословни мазнини и плодове.
  • Намаляването на рафинираните захари и въглехидрати.
  • Повишаване на редовната физическа активност.
Статистиката показва, че инсулиновата резистентност засяга милиони хора по света, като процентът на болните нараства във всички възрастови групи – деца, юноши и възрастни.

Ранното диагностициране е от съществено значение за предотвратяване на редица сериозни здравословни проблеми. За тази цел, лекарите препоръчват провеждането на редовни изследвания, за проследяване на здравословното състояние.  

ПРО-ЛАБ Ви призовава, не бъдете част от страшната статистика! Изследвайте се редовно! Възползвайте се от нашия диагностичен пакет „Захарен диабет“ за навременна оценка на риска от инсулинова резистентност и развитието на захарен диабет.

Запоявайте в нашата лаборатория в гр. Гоце Делчев, за да заявите и направите изследванията от пакет „Захарен диабет“!
 
Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.