Заболявания на бъбреците: Видове, Симптоми, Изследвания
Бъбреците изпълняват редица жизненоважни функции в нашия организъм и имат огромно значение за здравето на човека. Сред основните дейности са:

  • филтриране на кръвта и пречистване на тялото от отпадъчните вещества;
  • изхвърляне на излишните течности и регулиране на водния баланс;
  • поддържане на оптимално кръвно налагане;
  • регулиране на здравословни нива на електролитите и минералите;
  • производство на червени кръвни клетки.

В световен мащаб проблемите с бъбреците са често срещан медицински проблем. Според проучвания в сферата над 800 милиона хора страдат от различни бъбречни заболявания, които нарушават правилното функциониране на органа и могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Видове бъбречни заболявания

Сред най-разпространените бъбречни заболявания са:

Хронично бъбречно заболяване:

Хроничното бъбречно заболяване, познато още като „хронична бъбречна недостатъчност“, се изразява в продължителното нарушение и отслабване на бъбречната функция. В резултат, в организма на пациента могат да се натрупат значителни нива на течности, минерални соли и отпадни продукти.

Хроничната бъбречна недостатъчност е изключително опасна болест, тъй като може да остане „скрита“ в продължение на дълги години. В началните стадии на развитие, заболяването няма почти никакви симптоми. Именно около 90% от болните не знаят за съществуването на проблема!

Остра бъбречна недостатъчност:

Острата бъбречна недостатъчност е животозастрашаващо заболяване, което също нарушава правилното функциониране на бъбреците. Характерно за него е, че може да настъпи внезапно.

В резултат, в кръвта на пациента могат да се натрупат опасно височки нива на отпадни вещества, продукти и минерали. Острата бъбречна недостатъчност може да доведе до дисбаланс в организма и нарушаване на работата на клетките.

Най-опасната част е, че това заболяване се развива изключително бързо.

Бъбречни инфекции:

Бъбречните инфекции могат да предизвикат болка, възпаление и да доведат до болезнено уриниране, висока температура, болки в гърба и т.н.

Инфекциите на бъбреците могат да бъдат предизвикани от различни бактерии, проникващи през уринарния тракт.

Камъни в бъбреците:

Камъните в бъбреците причинят сериозна болка, могат да доведат до инфекции, болезнено уриниране и т.н. Камъните са твърди образувания, формиращи се в резултат от натрупване на минерални соли и други вещества.

Поликистозни бъбреци:

Поликистозните бъбреци са генетично наследствено заболяване, което се изразява в образуване на множество кисти в бъбречната тъкан. Характерни са силната болка, кръвта в урината и т.н. В резултат, размерът на бъбреците може да се увеличи, а функцията – наруши.

Кои симптоми показват проблем с бъбреците?

Всички видове бъбречни заболявания имат различни симптоми. Най-често срещаните включват:

  • Често, затруднено и болезнено уриниране;
  • Наличие на кръв в урината;
  • Високо кръвно налягане и други проблеми със сърдечно-съдовата система;
  • Болки в гърба, обикновено в страничката област;
  • Подуване (оток) на крайниците;
  • Умора;
  • Загуба на апетит;
  • Рязко отслабване;
  • Кожни проблеми;

Препоръчително е пациентите да вземат по-сериозни мерки при поява на повече от един признак едновременно!

Кога се препоръчват изследвания?

Лекарите могат да препоръчат провеждането на изследвания на бъбреците при наличие на симптоми за проблеми и съмнение за заболяване.

Често докторите предписват специализирани тестове на пациенти с висок риск от развитие на заболявания на бъбреците в резултат от генетична предразположеност, лош начин на живот и т.н.

Изследвания се назначават и при прием на определени лекарства, които могат да повлияят негативно на функцията на бъбреците, както и при контрол на лечение, с цел проследяване на развитието му.

Бъбречните тестове са много важни при провеждане на различни операции и медицински процедури, напр. при трансплантация.

Изследванията на бъбреците са значителна част от профилактиката и са задължителна част от редовни профилактични прегледи за всеки човек!  

Кои са основните лабораторни изследвания за бъбреците?

Лабораторните изследвания, важни за диагностицирането или лечението на бъбречните заболявания, включват различни кръвни изследвания и тестове на урината. Важни са също анализът на параметри като урея, креатинин, общ белтък, албумин, пикочна киселина и желязо.

Кръвните тестове са ключова стъпка от профилактиката на всеки пациент, тъй като дават важна информация за здравето и общото състояние на организма.

Урея и Креатинин са отпадъчни продукти, които се формират при разграждане на протеините и креатинът и се извеждат от организма чрез бъбречната система. Изследването им е от огромно значение, тъй като високите нива, могат да бъдат индикатор за нарушена или намалена бъбречна функция и други заболявания.

Общ белтък и албумин са важни елементи на кръвта, които се филтрират с помощта на бъбреците. Повишените стойности могат да се тълкуват като признак на увредена бъбречна функция.

Други важни компоненти в кръвните тестове са пикочна киселина и желязо. Завишените стойности могат да бъдат свързани с различни заболявания, например образуването на камъни в бъбреците.

Изключително важни изследвания за бъбреците са тестовете на урина, тъй като предоставят допълнителни сведения. важни за финалната оценка. Основни показатели уринния анализ са наличието на кръв, протеини и други клетъчни елементи.

Лабораторните изследвания са важен показател за състоянието на бъбреците и са отличен индикатор за наличие на проблем. Медицинските тестове помагат за ранното диагностициране, по-ефективното лечение и провеждането на допълнителни прегледи, напр. ултразвук или биопсия.
В Медико-Диагностична Лаборатория „ПРО-ЛАБ“ вярваме, че профилактичните изследвания са ключът към навременното откриване и оптималното лекуване на всички заболявания, включително бъбречните.

Затова екипът ни създаде набор от специализирани пакети, които обединявайки всички основни изследвания, улесняват нашите пациенти и ги насърчават към по-честото тестване.

В нашата лаборатория в Гоце Делчев, ще откриете диагностичен пакет „Бъбречна функция“, включващ всички ключови изследвания за диагностициране и контрол на различните бъбречни заболявания. В него са включени:
  • Урея
  • Креатинин
  • Общ белтък
  • Албумин
  • Урина
  • Пикочна киселина
  • Желязо

Заповядайте в Лаборатория „ПРО-ЛАБ“ и заявете Вашият диагностичен пакет! Нашите специалисти ще Ви обърнат персонално внимание и грижа!

Разгледайте всички диагностични пакет на ПРО-ЛАБ.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.