Какви профилактични изследвания да си направим?
Здравето заема централно място в нашия живот. За да следим благосъстоянието си, трябва редовно да пременяваме през определени профилактични прегледи и изследвания.

С напредването на медицината, лабораторните изследвания дават все повече информация като помагат за откриването и предотвратяването на различни болести и здравословни проблеми.  Те имат огромно значение за поддържането на доброто физическо и емоционално здраве на човека.

В медицинските лаборатории предлагат огромен набор от изследвания и диагностични пакети. В тази статия ще разберем кои са профилактичните изследвания, които е препоръчително да си правим през определени периоди от време.

Пълна кръвна картина

Сред най-важните и задължителни профилактични изследвания за всички възрасти е Пълна Кръвна Картина. Анализът на кръвта обхваща основните кръвни показатели като Еритроцити, Левкоцити, Тромбоцити, Хемоглобин, Хематокрит и т.н. Показва броя на всички клетки в кръвта, техните размери, форми, качество, количество и служи за оценка на цялото здравословно състояние.

Изследването е популярно в медицинската практика, тъй като обхваща множество индекси, които носят разнообразна информация. ПКК може да помогне при откриване и диагностициране на различни проблеми, като анемии, възпаления, инфекции, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други. Анализът на кръвта може да се използва за преследване на развитието на болестите и начина на лечение.

ПКК е изследване, което може да се насрочи от лекаря, но и да се извърши профилактично поне веднъж на 2 години.

Нива на Глюкоза

Друго важно профилактично изследване е тестът на нивата на Глюкоза в кръвта. Кръвната захар е изключително важна, тъй като илюстрира начина на обработване на глюкозата от организма.

Изследването дава жизненоважна информация за сериозни заболявания като диабет. Има ключово значение за ранното откриване на диабетни и преди-диабетни състояния, което от своя страна помага за предотвратяване на развитие на заболяването в по-тежък стадии. Анализът е важен и за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Тестът на кръвната захар служи и за мониторинг на пациенти с диабет. Може да се използва за определяне на адекватно лечение и проследяване на ефекта от него.

Глюкозата е едно от профилактичните изследвания, което задължително трябва да се направи през определени периоди, според индивидуалните нужди на всеки. За здрави пациент тестът на кръвната захар се препоръчва на всеки 3 години. За диабетици или застрашени от болестта хора е препоръчително изследването да се прави на 3-6 месеца.

Общ Холестерол и Триглицериди

Профилактичните изследвания на Холестерол и Триглицериди са важни, тъй като предоставят важна информация за сърдечно-съдовата система. В това изследване попадат стойностите на „лош“ LDL холестерол  холестерол), „добър“ HDL холестерол и Триглицеридите (съставна част на LDL).

Анализът на стойностите на тези показатели служи за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания. С това изследване могат да се открият болести като атеросклероза, коронарна болест, инсулт и други.

Обикновено изследването се назначава от лекар при хора с наднормено тегло, пушачи, при преживян миокарден инфаркт и при наличие на член от семейството с проблеми с Холестерола. То дава жизненоважна информация за здравето на човека и процесите в неговия организъм.

Препоръчително е кръвна проба за Холестерол да се взима на всеки 4 години, като за рискови пациенти този период трябва да бъде по-кратък.

Урина

Изследването на Урината също е широкоспектърно и информира не само за състоянието на уринарния тракт, а и за общото здравословно състояние на пациента. Биохимичният анализ включва показатели като pH, левкоцити, протеини, глюкоза, белтък, билирубин, кръв и други.

Изследването може да помогне за ранното откриване на медицински проблеми, инфекции, бъбречни заболявания и дори диабет. С анализа на урината се получава оценка на бъбречната функция. Назначава се като обща профилактика за здрави пациенти и като контрол за пациенти със специфични заболявания.  

Урината може да се изследва профилактично през 1-2 години и по-често при специфични състояния като бременност, преди операции и при хора, страдащи от диабет, хронични и бъбречни заболявания.

Пикочна киселина

Пикочната киселина е сред основните профилактични изследвания, които трябва да направим, тъй като предоставя важна информация за функционирането на бъбреците и помага за откриването на медицински проблеми.

Изследването измерва концентрацията на пикочната киселина в кръвна проба, взета от вената. Най-често служи за диагностицирането на подагра. Този лабораторен анализ може да помогне за ранното откриване на проблеми като бъбречна недостатъчност, образуване на камъни в бъбреците, псориазис и други.

Изследването на стойностите на пикочната киселина в кръвта може да се назначи от лекар при нужда. Препоръчително е, обаче, всички пациенти да се изследват профилактично поне веднъж на 1-2 години.  

Чернодробни ензими

Профилактичните изследвания на чернодробните ензими са ключови за доброто благосъстояние, защото информират за здравето на черния дроб. За получаване на тези сведения се анализират ензимите АСАТ и АЛАТ.

АСАТ е един от най-важните чернодробни ензими, които се тестват при съмнения за увреждане на черния дроб и при проследяване на лечение. АЛАТ също се анализира при симптоми за чернодробни проблеми.

Изследването на ензимите АСАТ и АЛАТ са изключително важни за диагностициране на чернодробни заболявания като цироза, хепатит, жълтеница и други. Те помагат за контрола върху тези болести, както и за тяхното проследяването и лечение.

Редовните профилактични изследвания на чернодробните ензими могат да предотвратят напредъка на тези сериозни заболявания. С тяхна помощ може да се назначи адекватно лечение и да се избегне по-сериозно увреждане.

Хормонални изследвания

Хормоналните изследвания са сред най-важните профилактични тестове, особено за жените. Хормоните имат ключова роля за редица физиологични процеси в организма. Дисбаланс в нивата им може да доведе до множество здравословни проблеми, включително диабет, болести на щитовидната жлеза, репродуктивни проблеми.

Сред най-важните хормони за профилактика са TSH, T3, T4, Естроген, Пролактин, Прогестерон, Тестостерон и други.

Профилактичните хормонални изследвания могат да помогнат за навременното откриване на различни здравословни проблеми, както и за тяхното лечение и проследяване.

Препоръчително е профилактика на хормоните да се прави през определено време, в зависимост от конкретните показатели. Според специалистите анализ на баланса на хормоните трябва да се прави на 2 години.

Изследвания на Витамини и Минерали в организма

От огромно значение е редовно да се правят профилактични изследвания на определени Витамини и Минерали в организма. Тази практика помага за оценка на общото здравословно състояние на организма и помага за откриване на недостиг или дисбаланс в хранителните вещества.

Сред най-важните витамини и минерали, които редовно трябва да се тестват, са Витамин D, B12, C, Желязо, Калций, Магнезий, Фолиева киселина, Цинк, Селен и Мед. Изследването им е важно, защото информират за различни функции в тялото. Недостигът на някои от тези витамини и минерали може да се свърже с риск от развитие на сериозни болести (остеопороза, анемия и др.) и проблеми – с костите, зъбите, сърдечната дейност, имунната система, развитието и т.н.

Препоръчително е профилактика на нивата на витамините и минералите в организма да се прави на всеки 2 години, като при специфични здравословни състояние тези изследвания могат да се правят по-често.

Защо трябва да се изследваме профилактично?

Профилактичните изследвания са изключително важни за поддържане на добро общо здравословно състояние. Редовните лабораторни тестове помагат за откриването на потенциални проблеми и сериозни заболявания, както и за тяхното адекватно лечение и ефективно проследяване.

Обикновено профилактичните изследвания се правят поне веднъж на 1-2 години. Честотата може да варира и да се променя според индивидуалните нужди и медицински потребности на всеки пациент. Периодите от време зависят и от възрастта, пола и начина на живот на хората.

Прочетете повече за значението на профилактичните изследвания в нашата статия „Защо да се изследваме профилактично?“.

Профилактика в Лаборатория в Гоце Делчев

Екипът на Медико-Диагностична Лаборатория ПРО-ЛАБ знае колко са важни профилактичните изследвания за здравето на всеки човек. Затова в нашата Лаборатория в Гоце Делчев ще откриете разнообразие от специализирани диагностични пакети, създадени с цел профилактика за различни заболявания и медицински състояния.

Всички профилактични изследвания, които трябва да направим, са обединени в Диагностичен пакет „Профилактика Стандарт“. В него се включват:

 • ПКК
 • СУЕ
 • Глюкоза
 • Креатинин
 • АСАТ
 • АЛАТ
 • ГГТ
 • Холестерол
 • Триглицериди
 • Урина
 • Пикочна киселина.
Диагностичният пакет „Профилактика Стандарт“ е създаден с цел да осигури оптимална оценка на здравословното състояние на нашите пациенти, да оцени риска и да предотврати от развитието на сериозни здравословни проблеми.

Редовните профилактични изследвания спасяват животи! Не отлагайте! Вземете своя Диагностичен Пакет „Профилактика Стандарт“ в ПРО-ЛАБ, модерна лаборатория в Гоце Делчев, само за 38лв. през месец Септември.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.