13 предупредителни симптоми и признаци на хормонален дисбаланс
Хормоналният дисбаланс е сериозно състояние, при което се наблюдава нарушение в нивата на хормоните в организма. Той оказва огромно влияние върху всички процеси в човешкото тяло. Дисбалансът може да бъде причинен от различни фактори. Възможните причини включват:
  • Продължителен стрес
  • Неправилното хранене
  • Наднормено тегло или затлъстяване
  • Медицински състояния, като Диабет и Поликистозен овариален синдром (PCOS)
  • Прием на силни лекарства и медикаменти
  • Менопауза и други хормонални промени

Основни хормони и техните функции

Хормоните са химически вещества, които се произвеждат от жлезите в ендокринната система и се освобождават в кръвообращението. Тяхната цел е да регулират различните функции на организма.

Основният женски полов хормон е Естроген. Произвежда се в яйчниците и има изключително важни задачи в женския организъм, включително развитието и поддържането на женските репродуктивни системи и вторични полови характеристики.

Прогестеронът е хормонът, който играе ключова роля в репродуктивната система при жените. Той е важен както за менструалния цикъл, така и за бременността. Основно се произвежда от жълтото тяло на яйчниците след овулация и в по-малки количества от надбъбречните жлези.

По-известният като хормонът на стреса, Kортизол, се произвежда от надбъбречните жлези в отговор на стресови ситуации. Обикновено неговите нива са най-високи сутрин, което улеснява събуждането и енергичността и следва да бъдат най-ниски вечер, подпомагайки заспиването.

Инсулинът,  отговаря за регулирането на нивата на глюкозата, въглехидратите, мазнините и протеините в метаболизма.

Основният полов хормон за мъжете е Тестостеронът. Той се произвежда от тестисите. При жените се синтезира в по-малки количества от яйчниците.

Тироидни хормони - трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4), се произвеждат от щитовидната жлеза. Тяхната основна функция е регулирането на метаболизма.

Симптоми на хормонален дисбаланс

Симптомите на хормонален дисбаланс могат да варират в зависимост от засегнатите хормони, но обикновено включват:

1. Резки промени в настроенията

Нарушените нива на естроген и прогестерон могат да доведат до различни емоционални състояния като депресия, свръхчувствителност, раздразнителност, тревожност и т.н.

2. Постоянно главоболие

Колебанията в стойностите на естрогена са една от основните причини за главоболие при жените. Високите или ниските нива могат да предизвикат разширение на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане и напрежение в мускулите, в резултат, на което се появява силна мигрена или главоболие.

3. Усещане за умора и слабост

Хормоните играят ключова роля в регулирането на енергията в тялото. Усещането за слабост и умора може да се дължи на нарушение във функцията на тироидните хормони.

4. Слаби кости

Ниските нива на естроген водят до загуба на костна маса, съответно до остеопороза и чести фрактури на костите. Най-често засегнатите пациенти от този симптом са жените в менопауза и над 45 години.

5. Внезапно изпотяване

Хормоналните промени имат значително влияние върху различни физиологични процеси в тялото, включително регулирането на телесната температура и изпотяването. Прекомерното изпотяване може да бъде породено от:
  • проблеми с щитовидната жлеза, напр. хипертиреоидизъм (прекомерно активна щитовидна жлеза);
  • менопауза и перeменопауза;
  • бременност.

6. Проблеми със съня

Проблемите със съня обикновено се смятат за признак на високи нива на кортизол. Повишаването на хормона на стреса вечер могат да предизвикат безсъние, трудно заспиване, често събуждане и др.

7. Резки промени в теглото

Метаболизмът, процесът чрез който тялото преобразува храната в енергия, се регулира от множество хормони. Необяснимото напълняване или отслабване често сигнализира за хормонални нарушения и различни хормонални промени в човешкия организъм.

Необяснимо напълняване може да бъде предизвикано от:
Необяснимо отслабване може да бъде следствие от:
  • Хипертиреоидизъм;
  • Недостатъчно производство на инсулин;
  • Хроничен стрес;
  • Заболявания на надбъбречните жлези;

8. Проблеми с храносмилането

Когато хормоналният баланс е нарушен, може да се появят различни храносмилателни проблеми. Най-често срещаните признаци на този симптом са:

  • Синдром на раздразненото черво, особено при жените, може да включва коремна болка, подуване, газове и промени в честотата на изхожданията;
  • Диария;
  • Запек.

9. Промени в състоянието на кожата

Хормоналните колебания често причиняват акне, екзема, сухота, розацея, и косопад, тъй като андрогенните и тироидните хормони могат да повлияят на производството на себум, дебелината на кожата, чувствителността и дори способността й да се възстановява. 

10. Ниско либидо

Сексуалното желание се влияе от множество фактори, включително и от хормоналните промени. Ниските нива на естроген могат да доведат до намалено либидо

11. Вагинална сухота

Вагиналната сухота е често срещан симптом на хормоналния дисбаланс, особено при жените в менопауза. Естрогенът играе ключова роля в поддържането на влагалищната лигавица здрава и добре смазана. С намаляването на нивата му, намалява и производството на влагалищна течност.

12. Промени в менструацията

Признак на хормонален дисбаланс са промените в менструацията, например обилност на менструалния цикъл, болезненост, нередовен цикъл или дори липса на такъв.

13. Репродуктивни проблеми

Способността на жената да зачене се влияе от прецизната координация на различни хормони. Нарушените нива на хормони като FSH и LH, естроген, прогестерон и ХCG могат да възпрепятстват забременяването.

Важни изследвания за хормонален дисбаланс:

Балансът на хормоните е от съществено значение за поддържането на нормалното функциониране на организма. Идентифицирането на отклонения в нормалните им нива изисква набор от различни специализирани хормонални изследвания и прегледи.

При наличие на някои от изброените симптоми или комбинация от такива лекарите назначават тестове в зависимост от признаците и оплакванията на всеки пациент. Най-важните за диагностициране на хормонален дисбаланс изследвания са:

  • Щитовидни хормони (Т3 и Т4) - при хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза) или хипотиреоидизъм (намалена функция).
  • Кортизол - при съмнения за болест на Адисон, синдром на Кушинг или други нарушения на надбъбречните жлези.
  • Пролактин - при безплодие, нарушения на менструалния цикъл и галакторея (производство на мляко извън периода на кърмене).
  • Полови хормони (естроген, прогестерон, тестостерон) - при проблеми с фертилитета, менструални нарушения, андрогенна алопеция (косопад) и други.
  • Инсулин и глюкоза - при диабет и нарушения на метаболизма на глюкозата.
В Медико-Диагностична Лаборатория „ПРО-ЛАБ“ вярваме, че профилактичните изследвания са ключът към навременното откриване и ефективно лечение.

Затова екипът ни създаде набор от специализирани пакети, които обединяват всички основни изследвания, улесняват нашите пациенти и ги насърчават към по-честото тестване.

В нашата лаборатория в Гоце Делчев, ще откриете диагностични пакети ,,Фемина стандарт“ ,,Фемина плюс“ и ,,Пубертет “, предназначени за пациенти с различни нужди. Всеки пакет включва основните изследвания за диагностициране и контрол на хормоните в тялото.
  • Пакет „Фемина стандарт“: LH, Prolactin, FSH и
  • Пакет „Фемина плюс“: LH, Prolactin, FSH, Estradiol, Testosterone и Progesterone.
  • Пакет „Пубертет“: TSH, FT4, Prolactin, LH, FSH
Заповядайте в Лаборатория „ПРО-ЛАБ“ и заявете Вашият диагностичен пакет! Нашите специалисти ще Ви обърнат персонално внимание и грижа!
Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.