Защо хормонални изследвания са важни за женското здраве?
Хормоналните изследвания има ключова роля за поддържането на цялостното здравословно състояние на жените и са важни за регулирането на множество функции в организма.

Затова провеждането на профилактични хормонални изследвания e от огромно значение за диагностика, оптимално справяне с проблема и подобряване на качеството на живот на жените.
 

Какво са хормоните?

Хормоните са химични вещества, които се произвеждат от различни ендокринни жлези в човешкия организъм. Те са посланиците, които „изпращат“ информация от едната част на тялото до друга, благодарение на кръвта.

Хормоните имат значителна роля в тялото на човек. Те изпълняват важни функции, свързани с голямо количество от процесите и промените, които настъпват, както и за общото здравословно състояние на човека. От особено значение са за жените. 

Каква е ролята на хормоните за женското здраве?

Хормоните са изключително важни за женското здраве и благополучие, тъй като притежават различни функции, включително регулиране на много процеси в тялото.

В женския организъм, хормоните играят изключително важна роля в репродуктивната система и менструалния цикъл. Естроген, прогестерон, гонадотропини са веществата, които контролират развитието на половите органи, овулацията, менструацията и бременността. 

Хормоните са от значение за растежа и развитието, особено по време на пубертета. С тяхна помощ се оформят женските черти и характерни форми на тялото – гърдите, бедрата, тазът и т.н.

За жените, хормоните са много важни за обмяната на веществата в организма. Те регулират метаболизма, енергийното равновесие  и телесната маса. Освен това, хормоните са веществата, които поддържат здравето, плътността на костите в тялото и добрия външен вид на кожата.

Хормоните, особено естрогените, са много важни за психическото благосъстояние на жената. Те влияят на настроенията и емоциите, включително и предменструалния синдром.

Редовното изследване и поддържане на правилния баланс на хормоните има огромно значение за цялостно женско здраве и благополучие.

Защо хормоналните изследвания са важни за жените?

Профилактичните хормонални изследвания са важни за жените по ред причини, като  ранна диагностика, мониторинг и оценяване на общото здравословно състояние.

За всяка жена е важно редовно да преминава през профилактични изследвания на нивата на различни хормони в организма. Те позволяват проследяване в промените на нивата на веществата и дават ценна информация за проблеми – наличие на дисбаланс, хормонален проблем и рисков фактор.

Профилактичните тестове са важни за ранната диагностика и прилагането на правилно хормонално лечение и терапия.

Хормоналните изследвания спомагат за оценка на репродуктивното здраве на жената. Могат да идентифицират причината за безплодие, нередовен цикъл и други репродуктивни проблеми при момичетата.

Наблюдението на нивата на хормоните е важно и за откриване на ранни симптоми на менопауза и назначаване на адекватно терапевтично решение на проблема.

Профилактичните хормонални изследвания са от значение за оптимизирането на здравето на жените. Те предлагат множество ползи за общото благополучно състояния на дамите.

Кои женски хормони трябва да се изследват редовно?

Профилактичните хормонални изследвания могат да включват анализ на различни видове хормони, в зависимост от конкретните нужди на всяка жена. Най-важните са тестовете на нивата на Естрогени, Прогестерон, Пролактин, Гонадотрпни и Тироидни хормони.

Естрогени включват хормоните Естрадиол и Естриол, важни за репродуктивни функция, здравето на костите и метаболизма на жените. Изследването на нивата на тези хормони спомага за оценка на здравето на репродуктивната система и риска от сериозни заболявания, като рак на гърдата и остеопороза.

Прогестерон е важен хормон, чиято функция е свързана с регулирането на менструалния цикъл и задържането на бременността. Тестът на нивата му има значение за диагностициране на различни проблеми с овулацията и зачеването.

Хормонът Пролактин отговаря за стимулирането на производството на кърма, а изследването му е важно за проследяване на нередности, свързани с месечния цикъл и репродуктивното здраве.

Гонадотропни хормони включват фоликустимилиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Тяхната задача е регулирането на функцията на матката и яйчниците, а анализът на нивата служи за откриване на проблеми с работата на женската полова система. 

Тироидните хормони, като тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), има значене за енергията, метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Изследването на техните нива може да помогне за диагностицирането на щитовидни проблеми, например хипотиреоза или хипертиреоза.

Това са основните хормони, които могат и е препоръчително да се изследват профилактично. Те могат да се тестват както в комбинация, така и по-отделно.

За да улесни своите пациентки, Медико-Диагностична Лаборатория ПРО-ЛАБ създаде два диагностични пакета, специализирани за женската аудитория. Диагностичен пакет „Фемина стандарт“ и „Фемина плюс“ комбинират в себе си всички важни женски хормони, чието изследване се препоръчва профилактично.
  • Диагностичен пакет „Фенина стандарт“ обединява анализ на хормоните LH, Пролактин, TSH и Естрадиол. Цената на пакета е 60лв.
  • Диагностичният пакет „Фенима плюс“ включва LH, Пролактин, TSH и Естрадиол, Тестостерон и Прогестерон. Цената му е 100лв.
Всички диагностични пакети в ПРО-ЛАБ са на промоционални цени, специално за пациентите на нашата лаборатория в Гоце Делчев. Нашите специалисти ще Ви помогнат да изберете правилният пакет с изследвания за Вас и Вашите нужди.

Хормонални проблеми при жените

Жените често изпитват различни хормонални проблеми заради сложната система на техния хормонален баланс. Нередностите, причинени от хормонален дисбаланс, могат да включват нередовен цикъл, поликистозни яйчници, остеопороза, хипотириоза, менопауза и други.

Всички жени се сблъскват с нередности с менструалния цикъл, които могат да бъдат причинени от промени в нивата на естроген и прогестерон. Такива могат да бъдат недостиг, нередовна или обилна и болезнена менструация.

Поликистозните яйчници са проблем, причинен от хормонален дисбаланс, който се наблюдава при около 10% от жените в репродуктивна възраст. Този синдром може да доведе до нередовен цикъл, нередности с овулацията и поява на кожни проблеми като акне.

Остеопороза е широко разпространено заболяване, което се характеризира се с намаляване на плътността на костите. Може да бъде причинено от неравновесие в нивата на хормоните – основно на естроген.

Хипотериозата е медицинско състояния, което се проявява предимно при жените. Засяга щитовидната жлеза и се изразява в недостатъчното производство на тироидни хормони. Резултатите от това заболяване могат да включват намалена метаболитна активност, умора, депресия, наднормено тегло и т.н.

С течение на времето всички жени преминават през менопауза – период на промени в нивата и баланса на хормоните. Това е естествен процес, който настъпва в живота на всяка дама. Характеризира се с намаляване на нивата на естроген и прогестерон, което може да доведе до влажност по кожата, топли и студени вълни, промени в настроенията и други.

Хормоналният дисбаланс е опасно състояние, което крие множество рискове и проблеми за женското здраве. Именно това е причината профилактичните хормонални изследвания да са толкова важни за общото благосъстояние на жените.

Съвети за добро хормонално здраве

Екипът на ПРО-ЛАБ знае колко е важно доброто хормонално здраве. Затова събрахме няколко съвета за поддържане на хормонален баланс, които всички жени могат лесно да следват.

  1. Хранене – Правилното и разнообразно хранене е изключително важно за поддържане на нивата на хормоните в норми. В диетата на всяка жена трябва да присъстват плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, протеини и здравословни мазнини.
  2. Физическа активност – Редовното спортуване и практикуване на физическа активност има огромно значение за хормоналния баланс. Препоръчително е жените да практикуват кардио, йога, но и да не пропускат силовите упражнения.
  3. Стрес – Намаляването на стреса в ежедневието, чрез упражнения и почивка, се отразява благоприятно на нивата на хормоните в организма.
  4. Сън – Добрият сън и получаването на достатъчно почивка спомагат за поддържането на оптимални нива на хормоните.
  5. Профилактични изследвания – Всички медицински специалисти съветват и препоръчват профилактично изследване на нивата на хормоните в женския организъм. Редовните тестове спомагат за проследяване на нивата на хормоните, откриване на различни проблеми и рискови изменения и спомага за налагането на адекватно лечение.
В Медико-Диагностична Лаборатория ПРО-ЛАБ ще откриете специализирани диагностични пакети за жени. Нашите пакети „Фенима Стандарт“ и „Фенима Плюс“ комбинират всички важни хормони за общото здравословно състояние на нежния пол.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.