Остеопороза – Тихият враг на костите
Остеопороза е сред сериозните медицински заболявания, които протичат „тихо“ – без ясни и забележими симптоми, но водят до значителни проблеми със здравето.

Ние от ПРО-ЛАБ знаем колко е сериозна болестта Остеопороза и затова по случай Световния ден за борба с остеопороза създадохме специализиран диагностичен пакет, с който искаме да помогнем за диагностицирането, борбата и лечението на това коварно заболяване.

Какво е Остеопороза?

Остеопорозата е медицинско заболяване, което се характеризира с понижена костна маса и изтъняване на костната тъкан. Това прави костите лесно чупливи и крехки.

Както знаем костта е жива тъкан, която постоянно се обновява. При нормалните случай, тя се разрушава и изгражда паралелно. Остеопороза се появява в момента, когато това равновесие е нарушено, т.е. процесът по образуването на нова кост е по-бавен, отколкото този по загубата на костни вещества.

Остеопороза е „тихо“ заболяване, което се среща както при мъже, така и при жени. Проявява се късно в своето развитие, основно при счупвания и сериозни наранявания. Именно затова болестта се счита за толкова опасна и може да доведе до сериозни усложнения.

Симптоми на Остеопороза

Нарицателното име на Остеопороза, „тихият враг“ е вдъхновено от липсата на ясно изразени симптоми в ранните стадии на болестта. Обикновено тя не се проявява, докато не доведе до по-сериозни проблеми.

Симптомите на Остеопороза в напреднал етап, обаче, са доста изразени. Те могат да включват счупвания на кости, болки в гърба и ставите, намалена подвижност, загуба на височина и умора.

Един от най-очевидните признаци на Остеопороза е лесното счупване на кости, особено при необичайни ситуации и минимални наранявания. За симптом се приемат травми на бедрата, кръста, китките, стъпалата и т.н.

Освен до счупване, Остеопорозата може да доведе и до сериозни болки в гърба и ставите. Пациентите описват като болежките си като остри, силни и режещи. Болките в гърба и гръбначния стълб могат да доведат до подгърбване и дори загуба на височина.

За често срещан признак на болестта се приема намалената подвижност и дори отслабването на мускулите. Това може да доведе до умора и залежаване.

Общ Холестерол и Триглицериди

Профилактичните изследвания на Холестерол и Триглицериди са важни, тъй като предоставят важна информация за сърдечно-съдовата система. В това изследване попадат стойностите на „лош“ LDL холестерол  холестерол), „добър“ HDL холестерол и Триглицеридите (съставна част на LDL).

Анализът на стойностите на тези показатели служи за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания. С това изследване могат да се открият болести като атеросклероза, коронарна болест, инсулт и други.

Обикновено изследването се назначава от лекар при хора с наднормено тегло, пушачи, при преживян миокарден инфаркт и при наличие на член от семейството с проблеми с Холестерола. То дава жизненоважна информация за здравето на човека и процесите в неговия организъм.

Препоръчително е кръвна проба за Холестерол да се взима на всеки 4 години, като за рискови пациенти този период трябва да бъде по-кратък.

Причини за заболяването на костите

Болестта Остеопороза се развива по няколко основни причини – пол, възраст, генетика, хормонален баланс, липса на калций, витамин D и физическа активност.

Сред най-значимите причини за възникване на Остеопороза са възраст, пол и генетиката. Костната плътност намалява с годините, което предразполага за развитие на болестта. Според медицински специалисти, жените са по-склонни към развитие на Остеопороза, поради фактори като менопауза и хормонален дисбаланс.

Нивата на хормоните са изключително важни за поддържане на общото здравословно състояние на нежния пол. Рискът от намаляване на костната плътност се увеличава при менопауза, тъй като това състояние може да доведе до намаляване на нивата на Естроген, нередовна менструация и други неблагоприятни фактори.

От огромно значение за здравето на костите са вещества като Калций и Витамин D. Недостатъчното им ниво в организма може да доведе до намалена плътност и Остеопороза. Изтъняването на костите може да се получи и в резултат на липса на физическа активност.

Други причини за заболяването на костите могат да бъдат прекалената консумация на алкохол и никотин, някои лекарства (напр. кортикостероиди), артрит, хормонални заболявания  и начинът на живот.

Изследвания за Остеопороза

Остеопорозата е коварно заболяване, което дълго време може да остане скрито от пациентите. За оценка на риска и откриване на болестта лекарите използват различни лабораторни изследвания.

Калций

Изследването на нивата на Калций в кръвта са важна част от оценката на Остеопорозата, тъй като калцият е ключов минерал за здравето на костите. Намалените нива на калций допринасят за намалената костна плътност и увеличен риск от развитие на Остеопороза.

Алкална фосфатаза

Друг лабораторен тест, който помага при оценката на Остеопорозата е анализът на нивата на Алкална фосфатаза – ензим, намиращ се в костите и други важни тъкани в човешкото тяло.
Алкалната фосфатаза участва в процесът по обновяването на костната тъкан. Високите нива на ензима могат да бъдат индикатор за Остеопороза, различни растежни състояния, бременност и дори наранявания.  

Витамин D

Витамин D има ключова роля за костите и тяхното здраве. Неговата задача в организма е да подпомага абсорбцията на калций от храната и неговото приемане в костите. Именно затова измерването на нивата на Витамин D в кръвта за от огромно значение за оценка на риска от Остеопороза.

Ако нивата на Витамин D в организма са по-ниски от необходимото, то процесът по абсорбирането на калцият в костта става по-труден. Това може да доведе в намалена костна плътност и да увеличи опасността от Остеопороза.

Фосфор

Изследването на Фосфор може да се насрочи при оценка на Остеопороза, тъй като това е пряко свързан с образуването и поддържането на костите и тяхната плътност.

Комбинацията от тези лабораторни изследвания не служи за диагностика на Остеопорозата, но дава обективна оценка от риска за развитие на болестта при всеки пациенти и са идеални за профилактика.

Екипът на ПРО-ЛАБ препоръчва редовният анализ на нивата на Калций, Фосфор, Витамин D и Алкална Фосфатаза. Тези изследвания могат да помогнат за ранното откриване на заболяването и да помогнат за превенцията и лечението му.

В нашата модерна лаборатория в Гоце Делчев ще откриете специализиран диагностичен пакет „Остеопороза“, който обединява всички горепосочени изследвания. Пакетът е на специална промоционална цена от 35 лв.

Разгледайте нашите диагностични пакети с изследвания и изберете подходящия пакет за Вас и Вашите нужди!

Лечение и превенция на Остеопороза

Остеопорозата е лечимо заболяване, чието лечение се базира на различни стратегии в зависимост от степента на развитие на заболяването.

При Остеопороза със значително намалена костна плътност и висок риск от сериозни счупвания на костите, се препоръчва прием на лекарства. При някои пациенти могат да се назначат добавки като Витамин D и Калций.

За контрола на Остеопороза са важни здравословният начин на живот с правилна хранителна диета и редовна физическа активност.

Важно за лечението на болестта е редовното проследяване и оценка от медицински специалисти. Голяма част от лекарите препоръчват провеждането на профилактични лабораторни изследвания и медицински консултации, които помагат за наблюдението на плътността на костите.
Остеопорозата е сериозно заболяване, което засяга милиони хора в световен мащаб. Тихият враг на костите намалява тяхната плътност и с течение на времето може да доведе до сериозни счупвания, фрактури и проблеми за здравето и качеството на живот на пациентите.

Остеопороза е предизвикателство, което може да бъде лекувано и контролирано с правилните мерки, консултации  и изследвания.

Не отлагайте изследването, докато стане прекалено късно! Направете го днес!

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.