Какво е метаболитен синдром и кои са необходимите изследвания?
Метаболитният синдром е комплексно заболяване, засягащо огромен брой хора по целия свят. През последните години се наблюдава сериозно увеличаване на случаите сред по-младите хора.

Познат още като „синдром Х“ и „чумата на 21 век“, това състояние се асоциира със значително намаляване на продължителността на живота и повишен риск от развитие на други сериозни заболявания.
 

Какво е метаболитен синдром?

Метаболитен синдром е съвкупност от различни рискови фактори като високо кръвно налягане, повишена кръвна захар, завишени нива на холестерол и затлъстяване. Пациентите с метаболитни нарушения са податливи на захарен диабет, атеросклероза, инфаркт, инсулт и т.н.

Какви са причините и рисковете?

Причините се развитие на метаболитния синдром са редица и включват генетични предразположения, неправилно хранене, затлъстяване, заседнал начин на живот  и други фактори. Възрастта и полът също играят важна роля, като рисковият профил се увеличава с напредване на годините, а мъжете са по-често засегнати от болестта.

Основните причини, които повишават риска са:

  • Затлъстяване тип „Ябълка“ – характеризира се с натрупване на мазнини в областта на корема и се тълкува като по-голям риск от развитие на метаболитен синдром.
  • Инсулинова резистентност – при това състояние клетките на тялото не реагират нормално и не обработват инсулина (веществото, отговорно за регулиране на нивата кръвна захар).
  • Високо кръвно налягане – важен рисков фактор, който може да доведе до повишаване на опасността от сърдечно-съдови заболявания.
  • Стрес и неправилен начин на живот – индикатори, които могат да допринесат за качване на килограми, увеличаване на нивата кръвна захар и кръвно налягане.

Как се поставя диагноза?

За поставяне на диагноза „Метаболитен синдром“ се използват различни критерии, като комбинация от симптоми, лабораторни изследвания и медицински прегледи. От ключово значение при диагностицирането са измерването на теглото на пациента, нивата  на глюкоза и инсулин в организма, кръвното налягане и холестерола. Информация за тези показатели може да се набави чрез провеждане на определени медицински изследвания.

Кои изследвания са важни?

Важно е да се извършват редовни лабораторни тестове, които помага за диагностициране и контрол на заболяването. Сред най-важните изследвания са:

  • Измерване на индекса на телесната маса, което предоставя информация за нивото на затлъстяване и степента на мазнини в тялото на човека.
  • Изследване на глюкозата и нивата на кръвна захар помага за оценка на инсулиновата резистентност, което дава информация не само за развитието на метаболитен синдром, но и за диабет тип 2.
  • Изследване на липидния профил включва анализ на общ холестерол, HDL (лошия холестерол), LDL (добрия холестерол) и триглицериди. Тези данни дават информация за риск от сърдечно-съдови заболявания.
  • Изследване на гликиран хемоглобин служи за оценка на гликемичния статус на пациентите.
Ние от Медико-Диагностична Лаборатория ПРО-ЛАБ знаем колко са важни профилактичните изследвания и с цел да улесним своите пациенти създадохме специализирания диагностичен пакет „Метаболитен профил“. В него обединихме всички ключови изследвания, необходими за поставяне на диагноза.

Диагностичния пакет „Метаболитен профил“ обединява изследвания на Глюкоза, Общ Холестерол, HDL, LDL, Триглицериди и Гликиран хемоглобин.

Какво е лечението?

Лечението на метаболитния синдром е индивидуално и се основава на специфичните нужди на всеки пациент. Важни за контрола на заболяването са:
 
  • Промяната в навиците за хранене, като от съществено значение е спазването на здравословен режим.
  • Редовната физическа активност, чрез която се контролира теглото и чувствителността към инсулина.
  • Прием на лекарства, за лечение на по-сериозни или съпътстващи заболявания.
  • Контролни прегледи и изследвания на основните рискови фактори като кръвно налягане, липиден профил и т.н.
Всичко това подчертава значението на профилактиката и ранното откриване на заболяването. Затова нашата лаборатория в Гоце Делчев предлага специализирани диагностични пакети, включващи всички важни изследвания.

Диета при метаболитен синдром

Следването на подходяща диета е от съществено значение за контрола на метаболитния синдром. Препоръчително за пациентите е здравословното хранене с фокус върху приема на плодове и зеленчуци. Сред най-важните за диетата са:

  • Фасул – намалява кръвната захар и инсулина, а според проучвания понижава апетита.
  • Броколи – Нисковъглехидратен зеленчук, който контролира нивата на холестерол и кръвна захар.
  • Чесън – Притежава антиоксидантен ефект и е особено полезен за лечение на сърдечно-съдови заболявания.
  • Пипер – Намалява кръвната захар и серумния инсулин и може да повлияе върху телесното тегло.
  • Спанак – Богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
  • Цвекло – Помага за поддържането на здравето на сърцето, намаляване на кръвната захар и възпаленията в организма.
Метаболитния синдром е сериозно медицинско състояние, което изисква внимателен контрол и управление. Редовните медицински прегледи, здравословният начин на живот и профилактичните изследвания са ключови в борбата със състоянието и подобряване на качеството на живот на засегнатите лица.

В Лаборатория ПРО-ЛАБ, всеки желаещ пациент може бързо и лесно да направи профилактични изследвания за оценка на своя метаболитен профил.
Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.