Захарен диабет: симптоми, рискове, профилактика
Милиони хора по света страдат захарен диабет. Това сериозно заболяване има редица значителни последици за здравето и благополучието на човека.

В тази статия ще обърнем по-сериозно внимание на диабета, неговите разновидности, признаци, възможните усложнения и жизненоважната за нормалния живот профилактика.

Същност на болестта Захарен диабет

Захарният диабет е сериозно хронично заболяване, което се характеризира с високи нива на глюкоза в кръвта. Високите нива на кръвна захар се дължат на недостатъчното производство на инсулин от тялото или неговата неефективна употреба.

Глюкозата е основен източник на енергия за организма и се получава чрез храната, която консумираме. Здравото тяло произвежда инсулин, който е отговорен за обработване на кръвната захар и използването ú като енергия.

При хора, чиито нива на инсулин в тялото не са достатъчни или не се използват ефективно, се наблюдава повишено количеството глюкоза в кръвта. Това състояние води до развитието на захарен диабет.

Заболяването може да възникне и поради редица други причини. Наследствеността е един от основните фактори. Други условия, които спомагат за появата на диабет, включват наднорменото тегло, неправилното хранене, нездравословната диета и липсата на физическа активност

Видове диабет

Захарният диабет се разделя на два основни типа – Тип 1 и Тип 2.

Диабет тип 1 се появява основно при деца и младежи. Той е причинен от автоимунна реакция, при която имунната система сама унищожава клетките, които произвеждат инсулин.

По-разпространеният вид захарен диабет е Тип 2. Той се развива в по-късните етапи на живота, обикновено след 40-годишна възраст. Причините за появата му могат да бъдат неефективното използване на инсулин от организма или недостатъчно му производство. Нездравословното хранене, наднорменото тегло и заседналия начин на живот също са фактори, които влияят неблагоприятно върху обработването на глюкозата.

Захарен диабет симптоми

Симптомите на захарен диабет често варират, в зависимост от типа на заболяването и  контрола на нивата на глюкоза в кръвта. Някои от най-често срещани признаци включват повишено уриниране, постоянна жажда и глад, умора и резки промени в теглото.

Честото уриниране може да бъде един от симптомите на захарен диабет. Това се дължи на факта, че тялото се опитва да се освободи от излишната кръвна захар чрез увеличено отделяне на урина.

При много от пациентите с диабет се наблюдава постоянна жажда и глад. Жаждата се появява в следствие на честото уриниране и изхвърляне на течности от организма. Гладът може да бъде предизвикан от неефективното използване на глюкозата от тялото и липсата на енергия.

Чувството на умора и отпадналост също може да бъде симптом на захарния диабет, поради неправилното обработване на глюкозата и липсата на енергия.

Друг симптом, който може да подсказва за диабет, е рязката промяна в теглото на човек. Обикновено ненормалното отслабване се свързва с диабет тип 1, където глюкозата не може да се използва за енергия. От друга страна, значителното качване на килограми може да бъде прието като знак за диабет тип 2, при който често се наблюдава инсулинова резистентност.

Напреднали фази на захарен диабет могат да се проявят със симптоми  като бавно зарастване на рани, усещане за изтръпнали крайници, зрителни проблеми (трудно фокусиране и размазано зрение).   

Всички тези признаци могат да бъдат свързани и с други заболявания. При подозрения за захарен диабет, е задължително да се посъветвате с лекар и да направите специализирани профилактични изследвания.

Усложнения при захарен диабет

Захарният диабет е медицинско състояние, което може да доведе до сериозни последици, особено при неправилно лечение и контрол. Едни от най-честите усложнения включват тежки сърдечно-съдови заболявания, увреждане на зрението, бъбреците, нервната система, проблеми със стомашно-чревния тракт и появата на инфекции.

Захарният диабет повишава риска от развитие на тежки сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, инфаркт на миокарда и инсулт. Това се дължи на високите нива на глюкоза в кръвта, които влияят неблагоприятно на кръвоносните съдове. Към тези усложнения спадат и проблеми с циркулацията на кръвта, язви, инфекции и затруднено зарастване на рани.  

Повишената концентрация на кръвна захар, може да причини увреждане на съдовете в ретината на окото, а това да доведе в увреждане на зрението и дори до слепота. В следствие на заболяването могат да се увредят бъбречните филтриращи съдове и да се появи хронична бъбречна недостатъчност.

Високите нива на кръвна захар могат да повредят нервите в тялото и да предизвикат диабетна невропатия, чувство за умора, изтръпване на крайници, болка и т.н.

Захарният диабет може да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт, включително гадене, повръщане, необяснима загуба или качване на тегло. Тези усложнения са резултат от забавеното движение на храната през храносмилателната система.

Диабетът крие множество допълнителни рискове. За да се минимализира риска от последващи сериозни заболявания, е препоръчително страдащите от захарен диабет да се подлагат на адекватно лечение и редовно да преминават през профилактични изследвания и прегледи.

Профилактика при захарен диабет

Профилактиката при захарен диабет е от изключително важно значение, тъй като може да намали възможността от развитие на заболяването или да го забави, при хора в рисковата група.
Основната част от контролът върху диабета е промяната в стила на живот. Здравословният начин на живот е от съществено значение. Той включва правилно хранене и редовна физическа активност като плуване, ходене, тичане и колоездене.

Специалистите препоръчват въвеждането на балансирана диета, прием на много плодове и зеленчуци. Увеличена консумация на пълнозърнести храни, а намален прием на мазнини и захари. Поддържането на здравословно тегло също е от значение.

Важно е хората страдащи от диабет и податливите на заболяването, да намалят значително алкохола и цигарите, които също имат отрицателно влияние върху нивата на захар в кръвта.
Важна част от профилактиката са редовните медицински прегледи. Посещенията при лекар спомагат за следенето и контрола върху заболяването, неговите признаци и вероятни усложнения.

Профилактичните лабораторни изследвания също са една от съществените стъпки за контрола на диабет. За улеснение и удобство на своите пациенти, екипът на Медико-Диагностична Лаборатория ПРО ЛАБ създаде Диагностичен пакет „Захарен диабет“, който обединява всички важни показатели за болестта.

В пакета влизат измерване на нивата на кръвна захар – глюкоза 3 кратен профил. Изследва се Гликирания хемоглобин, който отразява средния контрол на глюкозата в кръвта през последните няколко месеца. Диагностичният пакет включва анализ на Общия Холестерол и Креатинин.

В нашата лаборатория в Гоце Делчев ще откриете диагностичният пакет „Захарен диабет“ на специална цена през месец Юни. В периода 01.06-30.06, пакетът е на месечна цена от 29 лв.

Разгледайте нашите Диагностични пакети и изберете най-подходящия за Вас и Вашите нужди. Всеки месец един от пакетите е на промоционална цена.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.