Защо да се изледване профилактично

Профилактичните изследвания и прегледи са от огромно значение за вашето здраве. Бъдете отговорни и се грижете за себе си.

Когато се чувстваме добре и правим това, което харесваме, последната ни грижа са профилактичните прегледи и изследвания. Когато сме фокусирани в ежедневието не се замисляме за рисковете, свързани със здравето. Нямаме време дори да се сетим колко податливо е тялото на физическо и психическо претоварване. Независимо от всичко това, медицинските специалисти препоръчват да се изследваме профилактично, независимо от възрастта, пола или физическото състояние.

При лабораторните изследвания може да се постави диагноза в 70% от случаите на заболяване или проблем. Те са също толкова важни дори когато няма симптоми. Профилактичните прегледи и изследвания са насочени към ранното откриване на заболяванията. Модерната медицина лекува дори и най-опасните в миналото болести, стига да се открият възможно най-бързо и навреме. Когато заболяванията не са се развили в по-напреднал стадии, а са в по-ранен етап, се лекуват по-лесно. Особено за по-тежки заболявания е изключително важно да се диагностицират възможно най-рано. В крайна смета, това може да се окаже животоспасяващо.  Затова не трябва да се отлага посещението при лекаря само защото се чувстваме добре.

Профилактични прегледи при спортисти

Чрез многобройни проучвания се установява, че умереното физическо натоварване е полезно за организма. При хората, които спортуват професионално и спазват хранителни режими, обаче, са възможно промени, свързани с тяхното здраве, кондиция и физиология. Затова за тези, които се придържат към диетични планове или практикуват по-натоварващи спортове, е препоръчително профилактичното изследване и следене на някои от показателите. Дълготрайното практикуване на такъв начин на живот може да доведе до изменения в организма. Понякога промените са положителни, а друг път не са. За съжаление, не винаги има симптоми при отрицателно въздействие на прекомерното натоварване.

Лекарите съветват спортистите да правят редовни профилактични прегледи за да следят промените на показателите през период от време. По този начин, показатели, които не са в рамките на нормалното, се забелязват възможно най-бързо и рано. Тогава могат  а се вземат мерки за лечение, ако е необходимо, или промяна в хранителните и тренировъчни навици.

Редовни прегледи и изследвания

Ето някои изследвания и прегледи, които е препоръчително да се правят редовно:

  • Кръвно налягане - това е един от най-важните параметри, които трябва да се проверява често. Високото кръвно налягане води до сърдечна недостатъчност, удар, бъбречна недостатъчност, атеросклероза и други артериални или аортни състояния. Сред факторите, които могат да предизвика или влошат кръвното налягане, са високи нива на стрес, затлъстяване и висока консумация на алкохол.

  • Пълна кръвна картина – Прави се за оценка на здравното състояние. ПКК е съставена от доста показатели, чиито стойности над или под нормите могат да алармират за потенциални проблеми. Това изследване е препоръчително да се прави профилактично, дори и да не усещате дискомфорт.

  • Холестерол - днес, холестеролът е един от масовите убийци. Има два вид холестерол- HDL, който е полезен за сърцето, и LDL, който се среща по-често и полепва по стените на артериите. LDL холестерола може да причини атеросклероза. За да избегнем риска, е добре да се изследват нивата на холестерола.

  • Кръвната захар - диабетът е голяма заплаха, особено тип 2, който е свързан със затлъстяването и навиците за консумиране на нездравословни храни. Изследванията на кръвната захар са вече бързи и лесни. Дори има уреди за самостоятелно измерване на тези показатели. Хората, които не са изложени на риск, е хубаво да проверяват нивото на кръвната захар поне веднъж на две години.

  • Очен преглед - не е обичайно на ранна възраст да се развият сериозни очни проблеми, но все пак профилактичните прегледи са важни. Например ако вече носим очила, зрението може да се влоши и да има нужда от по-висок диоптър. Ако не носим очила, но работим много на компютър, подобен преглед ще бъде от полза.

  • Стоматологичен преглед – препоръчително е да се посещава често, поне веднъж годишно. По този начин, например, кариесите се хващат в по-ранен стадий и се отстраняват по-лесно. Отстраняването на зъбния камък или плаката също трябва да се прави навреме. С редовно миене на зъби и посещение на зъболекар ще се спестят много проблеми.

Има много заболявания, през които ще преминем през живота си. Някои по-леки, други по-тежи. Най-важното е, че профилактичните изследвания ни дават възможност да вземем навреме мерки за да сме в добро здраве.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.

Последвайте ни