3 задължителни профилактични изследвания

Макар да се чувстваме добре в кожата си, тялото ни понякога крие различни процеси, които биха застрашили нашия живот. За общото ни здравословно състояние е от огромно значение да се изследваме редовно.

Независимо от възрастта, всеки трябва да се погрижи за здравето си и да се вслуша в съветите на лекарите, медицинските сестри и лаборантите. Медицинските специалисти в ПРО-ЛАБ препоръчват профилактичните лабораторни тестове да се правят през определени периоди от време.

Може би се питате защо да се изследваме профилактично след като нямаме симптоми и причини за притеснение? Истината е, че рутинните тестове крият много плюсове за нашето общо здраве в дългосрочен план. 

Защо да се изследваме профилактично?

Профилактичните изследвания са източник на основна и жизненоважна информация засягащата нашето благосъстояние. Те ни осведомяват за наличието на скрити проблеми, инфекции и заболявания.

Преминаването през редовни изследвания спомага за ранната диагностика на редица болести. Доказано е, че голям процент от здравословните усложнения се откриват именно благодарение на извършено определено изследване. А навременното откриване има огромно значение за бързото и ефективно лечение.

Също така, профилактичните изследвания ни придават допълнително спокойствие за това, че сме здрави и всичко с нашето тяло е наред.

Профилактични изследвания

Важно е профилактичните изследвания да обхващат възможно най-голям спектър от показатели. Така пациентът ще бъде спокоен и сигурен в здравето си или при нужда ще предприеме нужните мерки за лечение.

За по-точна и надеждна цялостна картина, профилактичните изследвания се различават по вид и времеви диапазон в зависимост от възрастовата група и пола на пациента.  Също така е препоръчително мъжете и жените да преминават и през профилирани тестове отнасящи се до тяхното полово здраве.

Обаче, независимо от това дали сме на 25, или на 65 години, има няколко показателя, чието тестване е жизненоважно за всеки човек. Трите профилактични изследвания, които всеки от нас трябва да прави редовно са Пълна Кръвна Картина, Глюкоза и Общ Холестерол.

Тези тестове дават важна информация за показатели, които имат огромно значение за възникването на редица тежки заболявания.

Пълна Кръвна Картина (ПКК)

Пълната Кръвна Картина е изследване с различни цели и приложения. То информира за цялостното ни здравословно състояния и служи за ранна диагностика на възпаления, инфекции, анемия и болести като левкемия и други видове рак. Освен това, с ПКК се проследява стадият на развитие на различни заболявания, както и ефектът от лечението им.

Пълната кръвна картина се специализира в измерването на различни показатели от взета венозна кръвна проба. Най-важно е да се проследят нивата на червените и белите кръвни клетки, тромбоцитите, хемоглобина и хематокрита. Изследването разглежда броя и средното ниво на тези показатели.

Тестът на кръвните показатели се насрочва при препоръка от лекуващия лекар, обикновено на около 5 години. Специалистите на Медико-Диагностична Лаборатория ПРО-ЛАБ препоръчват ПКК да се прави по-често, поне веднъж в годината, самостоятелно или комбинирана с други изследвания.

Глюкоза

Изследването на глюкозата е изключително важно и има различни задачи. Тестът на нивата на серумната глюкоза в кръвта служи като бърз скрининг за диабет. Чрез него може да се установи инсулинова резистентност и по-тежки форми на диабет като втори тип диабет, диабетна нефропатия, ретинопатия, хипоглекимия, полиневропатия и др.

Глюкозата, позната и като „кръвна захар“, е основният и най-важен монозахарид в човешкото тяло. Синтезира се в черния дроб при разграждането на въглехидрати.

Профилактичното изследване на кръвната захар може да предотврати появата на диабет с качествено и навременно лечение и взети мерки. Тестът спомага и за проследяване на заболяването и появата на допълнителни усложнения.

Глюкозата трябва да се изследва периодично, както при възрастни, така и при деца. Особено препоръчително е профилактичното проследяване на стойностите при обездвижени хора с наднормено тегло.

Нашите специалисти са на общото мнение, че изследване на нивата кръвната захар трябва да се прави редовно (минимум 1 път на 2 години), дори при липса на ясно изразени симптоми и причини за притеснение.

Холестерол

Изследването на холестерола дава сведения за целия липиден профил на пациента. В тестът влизат проследяването на стойностите на триглицеридите, LDL и HDL (добър холестерол).

LDL холестерол, т.нар. лош холестерол, са вредни частици (белтъци и липиди), които се натрупват по стените и запушват кръвоносните съдове. HDL холестерол е липопротеин с висока плътност или още добър холестерол, който изпълнява основна роля в транспорта и обработката на липидите.

Изследването на общия холестерол служи за оценяване на риска от проблеми и болести на сърцето и кръвоносните съдове като инфаркт на миокарда и инсулт. Редовното тестване на тези показатели може да забави и дори предотврати развитието на коронарна болест на сърцето.

Екипът на ПРО-ЛАБ препоръчва изследване на стойностите на холестерола да се извършва поне веднъж на две години.

Профилактични изследвания в Лаборатория ПРО-ЛАБ

В Медико-Диагностична Лаборатория ПРО-ЛАБ поставяме благосъстоянието на пациентите на първо място. Ние измерваме здравето като насърчаваме нашите посетители да извършват редовни профилактични изследвания, дори когато няма притеснителни симптоми.

Вярваме, че тази практика е от огромно значение за ранната диагностика и правилното и ефективно лечение на редица болести. Затова създадохме над 15 различни диагностични пакети, които покриват по-голямата част от лабораторния сегмент. В тях сме обединили различни видове тестове с определена насоченост, така че да отговарят на нуждите на всеки един пациент – от най-малките до най-възрастните.

Погрижете се за вашето здраве. Бъдете сигурни и спокойни. Изберете подходящия диагностичен пакет за вашите потребности.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.

Последвайте ни