Симптоми и Лечение на Алергия към Полени
С идването на пролетта, когато растенията са във фаза на цъфтеж и изпускат големи количества полени във въздуха, се появяват поленовите алергии. Те са значителен проблем за много пациенти, тъй като засягат 20% от населението в света. 

Защо се получава алергия от полени?

Алергичната реакция е отговор на имунната система към проникнали чужди организми - растителните полени. Когато попаднат върху дихателната лигавица, те освобождават водоразтворими протеини. Тези протеини обикновено са безвредни при нормални обстоятелства, но понякога организмът може погрешно да ги разпознае като опасни.

Човешкото тяло реагира на тази заплаха като произвежда IgE антитела, които се прикрепят към мастоцитите, освобождаващи от клетките белтъка хистамин (веществото, отговорно за симптомите на алергичния ринит или сенната хрема).

Поленови сезони

Растенията цъфтят в различни периоди от годината, предизвиквайки различни видове алергии.

Пролетта се възприема като сезона на алергиите. В този период за основни причинители на алергични реакции се считат дървета като бреза, дъб, бук и клен.

Лятото е сезонът на тревите. През горещите месеци от годината цъфтят пшеница, ръж, овес и други.

През есента, продължават да цъфтят някои видове треви и дървета. Пример за често срещани алергени през този сезон са бреза и кипарис.

Видове алергии към полени

Алергията към полени може да се прояви по различни начини, в зависимост от типа полен и индивидуалната чувствителност на човека. Основните видове алергии са:

Алергия към цветен прашец: Проявява се често при контакт с цветя като лалета, рози, зюмбюли, маргаритки и други пролетни растения. Около 15% от хората са алергични към цветния прашец. 

Алергия към дървесен прашец: Дървесният прашец и първият полен, който се появява всяка година и е отговорен за повечето симптоми на пролетната поленова алергия. Често се припокрива с тревния прашец през пролетта и лятото. Най-много реакции сред дърветата причиняват брезата, дъбът, букът и липата. 

Алергия към тревен прашец: Мястото, на което живеете може да повлияе на това кога ще се появят Вашите симптоми, ако имате алергия към тревен прашец. На юг тревите отделят прашец през цялата година, докато в България той обикновено се появява в края на пролетта или началото на лятото.  Има стотици видове треви, но само някои причиняват алергични реакции. Такива са например лоза, коприва, райграс, пчеларник и други. 

Симптоми на поленова алергия

Хората, страдащи от поленова алергия имат симптоми единствено, когато полените, към които са алергични, са във въздуха. Най-често срещаните симптоми са:

  • Хрема;
  • Кихане;
  • Сърбеж в носа, ушите, очите и устата;
  • Запушен нос;
  • Сълзещи очи;
  • Подуване около очите;
  • Зачервяване на очите;
  • Драскащо гърло;
  • Тъмни кръгове;
  • Хрипове при дишане.

Диагностициране

 За диагностициране на поленова алергия, лекарите използват няколко основни метода - специализирани кръвни тестове и изследвания, кожни проби, диагностични пакети и други алергологични изследвания, помагащи за идентифициране на конкретните алергени.

Специфичен кръвен тест: При наличието на кожно заболяване или прием на лекарства, пречещи на кожните изследвания, кръвните тестове  наречени IgE (sIgE) кръвен тест  са идеалния вариант за диагностицирането на алергия към полени. Изследването протича с взимане на кръвна проба и тестването ѝ в лаборатория, където се измерва количеството антитела, които имунната система произвежда, за да атакува алергените.

Кожна проба за алергени: При кожния тест се поставя малка капка от възможния алерген върху кожата, следвано от убождане с игла през капката. Ако пациентът има антитела на имуноглобулин  Е (IgE) срещу този алерген, петното ще се подуе, зачерви и ще започне да сърби около 20 минути.

Положителния тест към определен поленов алерген не означава непременно алергия. За пълно диагностициране, лекарите сравнят резултатите от тестове с времето и мястото на наличните симптоми, за да видят дали те съвпадат и да установят наличието на алергия.

Лечение и контрол на пролетните алергии към полен

Ако страдате от алергия към полени, може да намалите симптомите и алергичните реакции, с няколко действия:

Антихистамини: Антихистамините се предлагат под формата на таблетки, ампули или спрей за нос. Те могат да облекчат сърбежа в носа и очите, както и кихането, намаляват хремата и в по-малка степен запушването на носа.

Деконгестанти: Деконгестантите се предлагат под формата на капки или спрей за нос като помагат за свиване на лигавицата на носните отвори и облекчават запушването. Обикновено се използват само за кратко време. Консултирайте се с лекар, преди да използвате деконгестанти, ако имате високо кръвно налягане, заболяване на щитовидната жлеза или проблеми с уринирането.

Няколко съвета от екипа на Медико-Диагностична Лаборатория ПРО-ЛАБ, с които да облекчите алергичните реакции:

  • Ограничете близкия контакт с домашни любимци, особено когато те прекарват много време на открито.
  • Задължително почистете косматите животни, когато влязат в дома Ви.
  • Носете слънчеви очила навън. Това ще Ви помогне да предпазите очите си от прашеца, намиращ се във въздуха.
  • Ограничете дейностите си на открито, когато броят на полените е висок. Това ще намали количеството поленов алерген, който вдишвате, и ще помогне за намаляване на симптомите.
В дългогодишната си медицинска практика, сме установили няколко ефективни начина за контрол на алергичните реакции към полените. Ето какво може да направите вкъщи, за да облекчите симптомите си:

Домашен мед и пчелен прашец: Приемът на мед ще помогне да контролирате сезонните алергии, защото спомага изграждането на толерантност към полените, които предизвикват хрема и сърбеж в носа. Според проучване, публикувано в National Library of Medicine (Национална Библиотека по Медицина), пациентите, приемащи мед, „съобщават за 60% по-малко симптоми, два пъти повече безсимптомни дни и 70% по-малко дни с тежки симптоми“.

Лимони: Алкализирането на тялото създава по-добър баланс и имунна функция. Лимоните, включително лаймът, стимулират имунитета и намират приложение в борбата с алергиите. Тези плодове съдържат витамин С и антиоксиданти, които помагат детоксикирането на организма.

Чесън: Чесънът предотвратява инфекциите, вирусите и дори алергиите. Две сурови скилидки всеки ден ще помогнат да се преборите с всички видове алергии и неимоверно засилва имунната система.

Поленовите алергии са високо разпространени и могат да предизвикат значителен дискомфорт. Затова от огромно значение е пациентите да обръщат по-голямо внимание на здравето си и да провеждат профилактични изследвания през препоръчителен период от време. Тази практика служи за  по-доброто разбиране и управление на поленовите алергии и подобряването на качеството на живот на засегнатите хора.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.