Диагностичен пакет Пубертет
За да се превърне в млад възрастен, всяко дете преминава през бурния период на пубертета.

В тази статия екипът на ПРО-ЛАБ е поместил информация за същността и промените, които настъпват и основни изследвания, които биха дали сведения за протичането му и справянето с някой важни проблеми.

Същност

Пубертетът е етап на развитие, през който преминава всяко дете, за да се стане възрастен. Обикновено започва в детска възраст – от 8-9 години до 13-14 години. Този интензивен период се характеризира с усилено развитие – физическо и емоционално.

Физическите промени, които настъпват, се отнасят основно до увеличаване на височината, появата на вторични полови характеристики, ново окосмяване. Пубертетът е белязан и от множество емоционални промени – изменение в интересите на личностите, рязка смяна на настроенията и емоционалните състояния.

Промените, които настъпват се дължат основно на вариране в стойностите на определени ключови хормони.

Симптоми на пубертета

Настъпването на страшния за много родители пубертет идва с определени симптоми. Първоначално те са изцяло физически. Увеличава се теглото и височината на тялото на детето. Появява се нова коса на различни места, например по лицето, гърдите, подмишниците и др.

Основен белег за навлизането в пубертета е появата на вторични полови характеристики – увеличаване на гърдите при момичетата, появата на брада при момчетата и увеличаване на размера на половите органи.

Друг симптом са резките емоционални промени като вариращо настроение, поява на нови и различни емоции, стрес, депресия, тревожност и т.н.

Последният симптом, по който може да се установи навлизането на детето в период на пубертет е изменението в мисленето и социалните взаимоотношения на децата. Често срещано явление е младите юноши да се стремят към самостоятелност и бързо порастване.

Важно е да знаем, че симптомите и развитието по време на пубертета са нормални характеристики и настъпват в различен етап за всяко дете. 

Фактори, които влияят върху пубертета

Има множество фактори, които влияят върху пубертета, неговото преминаване и продължителност. Такива са гените, околната среда, храненето, физическото състояния, цялостното здраве, стресът. Основно въздействие имат хормоните.

Генетичните фактори са едни от главните двигатели на пубертета. Те са важни за започването и протичането на период на развитие. Пряко свързани са с това, което детето е наследило от родителите си. Към тях може да добавим и факторите на околната среда, които действат на организма на детето отвън. Такива са замърсяването на природата, използването на вредни вещества, наличие на химикали и т.н.

Храненето играе ключова роля за протичането на пубертета. Приема на здравословни храни е от огромно значение за правилния поток на промените. Доказано е, че нездравословното хранене и мазни храни могат да забавят нормалния ход на развитие.

Цялостното здравословно и физическо състояния на детето преди и по време на пубертета е важно за неговия правилен цъфтеж. Спортът и активността са важни за развитието на мускулите и укрепване на костите, които често отслабват при усиления растеж през този период.

Основният ключов фактор, който влияе върху протичането на пубертета са хормоните. Те са отговорни за всички физиологични и психологични промени в годините на развитие.

Изменението в нивата на тестостерона, естрогена, хормоните на растежа, тиреоидните хормони и много други, имат пряко въздействие върху промените, с които се обуславя пубертета – развитието на вторичните полови характеристики и растежа на организма.

Естрогенът и тестостеронът, например, водят до появата на гърди и увеличението на половите органи. Тези два хормона, които са типични съответно за двата отделни пола, имат значение и за настроенията и емоциите на тийнейджърите.

Стресът, който може да се появи вследствие на множеството емоционални измениния, пък е фактор, който може да повлияе негативно– да забави развитието или дори да го прекъсне за определен период от време.

Пубертет при момичетата

Пубертетът при момичетата започва малко по-рано от този при момчетата. Като се счита, че той обхваща периода от 8 до 13-годишна възраст. Тези години са белязани от множество и различни промени, отразяващи се основно във външния вид и емоционалното състояние на младите момичета, превръщащи се в жени.

Първата физическа промяна, която настъпва е появата на гърди. Този процес е следван от леки изменения в половите органи и идването на първата менструация и овулация.

Под влиянието на хормоните се променя и окосмяването. Появява се нова коса на различни места по тялото на момичетата – подмишниците, гениталиите и т.н. Освен това често срещано явление са проблемите с кожата – акне, черни точни, пъпки и др.

Момичетата не нарастват толкова много на тегло и височина, колкото момчетата през този период, но техният организъм се изменя по друг начин. Детските тела се развиват и приемат типичната за жените форма. Това се дължи на промени в начина на разпределение на мастната тъкан. Младите момичета започват да трупат повече мазнини в областта на гърдите, бедрата, задните части и горната част на ръцете. Ханшът се разширява.

След преминаване на пубертета момичетата се считат за млади жени, а тялото им е предразположено към плодовитостта и раждането.

Пубертет при момчетата

Пубертетът при момчетата започва малко по-късно, в сравнение с момичетата. Трае между 9 и 14-годишна възраст. Промените при момчетата по време на пубертета се дължат основно на промените в хормоналните нива на тестостерона. Те отново се отразяват главно във външния вид, телосложението и емоциите на младежите.
Промените започват с увеличението на размера на половите органи. След това настъпва и половата зрялост и желание у младите момчета.

Тези признаци са последвани от поява на окосмяване по тялото. Първо в зоната на подмишниците, след това в областта на гениталиите, над горната устна, бакенбардите, по гърдите и корема и накрая се появява и брадата.

Формата на тялото на момчетата в пубертета се изменя и придобива типично мъжката костна структура – широки рамене и челюст. Костите стават по-твърди и здрави. Мускулите също започват да се развиват, но техният подем продължава и след приключване на пубертета.

Последната промяна в тялото на момчетата се отнася до гласа. Под влиянието на хормоните, ларинксът расте. Следователно гласовете на младите мъже стават по-плътни, дебели и дълбоки.

При момчетата също могат да се проявят сериозни проблеми с кожата като акне, омазняване, черни точни и т.н.

Диагностичен пакет „Пубертет“

Хормоналните промени по време на пубертета не могат да бъдат проследени, без нужните изследвания. Понякога те настъпват по-рано или бурно от очакваното. При редица от случаите промените в нивата на определени хормони води до различни нежелани реакции като качване на килограми, поява на сериозно акне, преждевременно навлизане в периода пубертет и т.н.

За да намали максимално притесненията на родители и децата в пубертет, Медико-Диагностична лаборатория ПРО-ЛАБ създаде специализиран Диагностичен пакет „Пубертет“.

Диагностичният пакет „Пубертет“ е съсредоточен върху изследването на няколко ключови за развитието и растежа хормони.

  • TSH – Тироид-стимулиращ хормон
  • FT4 – Свободен тироксин
  • Prolactin – Пролактин
  • LH – Лутеинзиращ хормон
  • FSH – Фоликулостимулиращ хормон
Диагностичният пакет „Пубертет“ е предназначен за деца, които сега навлизат в пубертета, както и за младежи, които вече са преминали през част от физическите и емоционални промени.

Пакетът е подходящ не само при наличието на сериозни проблеми, а и като профилактично изследване.

Диагностичен пакет „Пубертет“ е на промоционална цена 80 лв. Разгледайте нашите диагностични пакети и изберете подходящият за Вас и Вашите нужди.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.