Тест за Скарлатина

Всяко дете и родител в един момент се сблъсква с болестта Скарлатина, позната още като Детска шарка. ПРО-ЛАБ изготви информативна статия, която да осведомява пациентите на Лабораторията за сериозното заболяване при децата.

Какво е скарлатина?

Скарлатина или още стрептококи е остро инфекциозно и силно заразно заболяване, което засяга основно децата в предучилищна и ранна училищна възраст – около 3-13 години.

Болестта се характеризира с висока температура, възпалено гърло, ангина, ягодов език, обрив и петна по кожата. Протича под различни форми – от лека до тежка.

Леката форма на заболяване се отличава със слаба проява на стрептококовата инфекция. Тази тип скарлатина преминава сравнително бързо (около 5 дни) с леко повишена температура, ангина и обрив. 

Средната форма на стрептококи преминава малко по-тежко. При нея заболелите имат болки и силно зачервено гърло, силен обрив и лющене. Телесната им температура е висока – над 39 градуса. Често се наблюдава повръщане, сърцебиене и уголемени шийни лимфни възли.

Тежката форма на скарлатина се отбелязва като рядко срещано явление. При нея също има много висока температура, ангина и интензивен обрив по кожата, но се увеличава възможността от усложнения като проблеми със ставния апарат, възпаление на ушите, миокарда и в мозъчните обвивки.

Какви са симптомите на стрептококи?

Скарлатината идва с редица различни симптоми. Основните два са обрива по тялото и яркочервения език.

Кожата на болният от стрептококи е суха, груба и грапава. Покрита е с червени петна. Най-сериозни са в по-нежните части на тялото - свивките, вътрешността на бедрата и т.н. Обривът обикновено започва от главата, слиза по шията, ръцете и се разпространява по цялото тяло – чак до краката.

Езикът по време на болестта е силно зачервен и подут. Нарича се „ягодов език“, поради наличието на малки вкусови брадавици (папили).

Скарлатина започва бързо и неусетно. Първите симптоми, които се появяват са високата температура, болки в гърлото, затруднено преглъщане, възпалени лимфни възли и зачервено лице. В някои случаи се забелязват и главоболие, гадене, болки в корема и повръщане.

Често болните от скарлатината имат и стрептококова инфекция на гърлото. Симптомите на стрептококи са най-сериозни между втория и петия ден от разболяването.
 

Инкубационен период

Скарлатината е изключително заразно заболяване, особено за децата между 3 и 13-годишна възраст, затова е от голямо значение да се спазва стриктно инкубационния период на заболяването.

Карантината за скарлатина е с продължителност около 10 дни. До края на този период всички симптоми на инфекцията трябва да са изчезнали и пациентът да е оздравял напълно.

Независимо от това, обаче, е препоръчително болният да бъде под наблюдения за усложнения, възникнали в следствие на заболяването.

Как да се предпазим от инфекцията?

При силно заразни заболявания е нужно да се вземат сериозни мерки за ограничаване на заразата, както към болните, така и контактните лица.

Болните от Стрептококи се „изолират“ докато трае лечението. Това може да бъде в домашни или болнични условия, в зависимост от нивото на протичане на болестта. След оздравяване, пациентите също са под наблюдение, за да се открият вероятни усложнения.

Децата са в постоянен близък контакт помежду си. Контактните лица при дете, заразено със Скарлатина, се поставят под наблюдение в рамките на 7 дни, през които се проявяват симптомите на заразата.

Важно е при Скарлатина, да се извършва дезинфекция, да се спазва дистанция и да се предостави важната и необходима информация за болестта на всички родители и настойници на децата в контакт.

Изследвания за скарлатина

Скарлатината е едно от най-сериозните инфекциозни заболявания при децата. Затова е много важно да се изследва и диагностицира навреме. Така може да се предотврати разпространението на инфекцията и по-тежкото протичане на болестта.

Медико-Диагностична Лаборатория ПРО-ЛАБ предлага Тест за Скарлатина. Изследването се провежда на място в лабораторията от специализиран екип.

Тестът за Скарлатина е бърз и надежден. Изследва причинителите на заболяването и открива наличието на Стрептококи от група А в гърления секрет на пациента. Изследването отнема само 30 минути, но може да спомогне за ранното диагностициране на заболяването.

Специалистите препоръчват и провеждането на последващи изследвания след преминаване на болестта. Те служат за успокоение и доказване, че заболяването е преминало напълно и без сериозни последици за болния.

Тестове, които следват да се направят са Пълна кръвна картина, СУЕ, Урина, C-реактивен протеин, АСТ и т.н.

Цената на Тест за Скарлатина в Лаборатория ПРО-ЛАБ е 6.00 лв.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.

Последвайте ни