Тест за инфекциозна моноклеоза

Много често хората са носители на различни болести и вируси, без да го осъзнават. Инфекциозна моноклеоза е заболяване, което се разпространява именно, защото болните не се изследват и не са информирани за сериозността на инфекцията.

Инфекциозна моноклеоза

Инфекциозна моноклеоза, или още позната като „болест на целувката“, е инфекциозно състояния в следствие на вируса на Епщайн-Барр (EBV). Заболяването се характеризира с висока телесна температура, силни болки в гърлото, изтощение и увеличение на лимфните възли по цялото тяло.

Инфекциозна моноклеоза се среща най-често в периода между 15 и 24-годишнба възраст, основно в късна детска възраст, юношеството и при младите възрастни.

Заболяването протича под различни форми – лека, среда и тежка. Специфично за вируса е, че той преминава доста по-леко при децата, които често дори не проявяват симптоми, отколкото при възрастните, при които те са по-тежки и осезаеми.

Вирус на Епщайн-Барр (EBV)

Вирусът на Епщайн-Барр (EBV) е ДНК вирус от групата на херпесните. Има широко разпространение по целия свят, което се дължи на това, че заболяването остава в латентно състояние и може да не проявява симптоми години наред.

Разпространява се при тесни контакти между хората. Предава се при контакт със слюнката на заразен човек, т.е. чрез целувка, споделяне на прибори или чаши с болен от EBV.

Вирусът на Епщайн-Барр е толкова разпространен сред хората, защото заразените често не знаят този факт, поради липсата на симптоми и неволно предават болестта на други.

Симптоми на инфекциозна моноклеоза

Симптомите на Инфекциозна моноклеоза са разнообразни. По-често срещани са сред младите възрастни, „докоснали“ се до болестта.

Основният индекс е умората, която върви ръка за ръка с болките в мускулите. Изтощението се усеща най-сериозно при зрелите хора, които могат да страдат месеци.

Другият основен симптом е високата температура, която се покачва до около 39 градуса. Сериозна индикация за заболяването са болките в гърлото, ангината и увеличените лимфни възли. Характерно за Инфекциозна моноклеоза са налепите в гърлото, които могат да  предизвикат затруднено дишане и носово говорене.

Лимфните възли по цялото тяло се увеличават, но най-отчетливо и видимо в областта на шията и под челюстта. Признаци на Инфекциозна моноклеоза също са гаденето, повръщането и липсата на апетит.

Най-опасни са симптомите и индексите на увеличения размер на далака и черния дроб.

Лечение на инфекциозна моноклеоза

Заболяването инфекциозна моноклеоза е с продължителност около 4 седмици. Инкубационният му период може да бъде до 50 дни.

Лечението на вируса е бавно и продължително. Препоръчва се пълна почивка, особено е периода на първите две седмици. Задължително е избягването на излишното натоварване и спорта, за да се елиминира шанса от разкъсване на далака и други усложнения.

Специалистите съветват треската и повишената температура да се третират навременно с правилните медикаменти.

Оздравяването настъпва, макар и по-бавно. След като болестта е преминава, пациентът трябва да се върне към ежедневната си рутина бавно и спокойно, без резки натоварвания.

Лекарите съветват при съмнения и поява на първи симптоми, болният да се изследва и да потърси нужната помощ от специалист.

Изследвания за инфекциозна моноклеоза

Инфекциозна моноклеоза е сериозно инфекциозно заболяване, което крие редица рискове за здравето на пациентите, тъй като може да остане неоткрито дълги години.  

За да се избегнат усложненията и бъдещите проблеми, Медико-Диагностична Лаборатория ПРО-ЛАБ насърчава пациентите да се изследват дори при леки симптоми. Навременното провеждане на Тест за Инфекциозна моноклеоза може да спомогне за ранното диагностициране на заболяването и ефективното му лечение.

Освен тестът, пациентите могат да се подложат и на други изследвания като Директен и Индиректен Билирубин, СУЕ, Пълна кръвна картина и т.н..

Цената на Тестът за Инфекциозна моноклеоза в Лаборатория ПРО-ЛАБ е 6.00 лв.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.

Последвайте ни