Тест Хранителна Непоносимост в Гоце Делчев

Повръщате ли след ядене на определени храни? Страдате от умора или главоболие без ясна причина? Всички тези може да са симптоми на хранителна непоносимост. Разберете днес с нашето изследване.

Какво е хранителна непоносимост и как се разпознава?

За да обясним повече на хранителната непоносимост трябва да представим имуноглобулин (тип G) IgG. Това е клас белтък, които се произвежда от имунната система в отковор на чужди тела в организма. Понякога, недобре смляни и обработени храни успяват да преминат през червата в кръвния поток. Тогава, те се опредалят от имунната система като „чужди“ и като отговор, тялото започва да произвежда IgG срещу тези храни.

При натрупване на антителата IgG, те се комбинират с протеина в храната за да образуват „комплекс антиген-антитяло“. Имунната система се стреми да елиминира тези образувания, но понякога заради свръхнатоваране тя няма тази възможност и образуванията се отлагат в тъканите на тялото, където могат да причинят проблеми. Може да започнете да страдате от главоболие, болки в мускулите и ставите.

Важно е да се спомене, че невинаги натрупване на IgG може да доведе до симптоми. Ако вашата имунна система е ефективна и премахва бързо чуждие образувания, то вие няма да усетите нищо.

Специалистите не препоръчват изследването да се прави на бременни и деца под 2 годишна възраст.

За кои храни мога да се тествам?

В ПРО ЛАБ може да се излседвате за следните храни:
  • Житни – царевица, ръжено брашно, глутен, овес, ръж, жито
  • Ядки и зърна – бадеми, бразилско орехче, кашу, какаови зърна, фъстък, грах, леща, боб, соеви зърна, орех
  • Месо – говеждо, пилешко, агнешко, свинско
  • Риба – сладководни риби-микс (сьомга, пъстърва), ракообразни-микс (скариди, раци, омар, миди), риба тон, бяла риба-микс (треска, писия)
  • Зеленчуци – броколи, бяло зеле, морков, целина, краставица, праз-лук, чушки (червени, зелени, жълти) картофи
  • Плодове – ябълка, черни боровинки, грейпфрут, пъпеш-микс (диня), маслини, портокал и лимон, ягода, домат
  • Други – яйце-цяло, краве мляко, чесън, риган, гъби, чай, мая

Кога ще са готови резултатите?

Ще получите резутлатите от тест за хранителна непоносимост след 3 часа от изледването. Цената е 140лв и може да си го направите в лаборатория ПРО ЛАБ Гоце Делчев.

Важно! Статията е информативна и не трябва да служи да си поставяте сами диагноза. Винаги се консултирайте с лекар професионалист.

Последвайте ни